Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Τί εξυπηρετεί το συμφέρον της χώρας;


Μία χλωμή προσπάθεια ανασύνταξης αποτελεί ο πρόσφατος σχηματισμός συναινετικής κυβέρνησης από τρία κόμματα και η ανάδειξη ως πρωθυπουργού ενός σοβαρού τεχνοκράτη με κύρος και γνώσεις, ο οποίος όμως προΐσταται μιας κυβέρνησης της οποίας παραδόξως δεν αποφάσισε ο ίδιος τη σύστασή της, ούτε επέλεξε τα μέλη της. Τέθηκε μάλιστα ένα όριο ζωής ελάχιστο και ανεπαρκές για το έργο που υποτίθεται ότι θα είναι το αποτέλεσμα του νέου κυβερνητικού σχήματος. Έτσι, με την εκκρεμότητα του ότι πρέπει να γίνει κάτι δραστικό, κάτι να αλλάξει, διολισθαίνουμε στο να συζητούμε για τις επερχόμενες εκλογές. Αυτό, που είναι βέβαια το τελευταίο που μας χρειάζεται, αποκαλύπτει την παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος. Παθογένεια, που κύρια συμπτώματά της είναι η παντοδυναμία των κομματικών επιδιώξεων και συμφερόντων, αλλά και οι στενές φιλοδοξίες των προσώπων που έχουμε αναδείξει ως ηγέτες.

Είναι φανερό ότι οι κομματικοί σχηματισμοί ενεργούν ως κλειστές ομάδες συμφερόντων και στοχεύουν στην κατοχή και νομή της εξουσίας. Παράλληλα, οι κομματικοί ηγέτες που αποβλέπουν στην εξουσία χαρακτηρίζονται από στενά και απολύτως προσωπικά κίνητρα που περιορίζονται στην εξουσία και την κατοχή της. Πρόκειται για μετριότητες χωρίς ιδιαίτερα χαρίσματα. Αλλά και αμφότεροι οι δύο προηγούμενοι πρωθυπουργοί, καθώς και ο φιλόδοξος κομματικός αρχηγός, που στοχεύει με τις εκλογές στην εξουσία, στερούνται κάποιου οράματος που υπερβαίνει τους ίδιους τους εαυτούς τους. Κινούνται αποκλειστικά στα πλαίσια της φιλοδοξίας να κυβερνήσουν, όπως αυτή τους έχει επιβληθεί παιδιόθεν από τις οικογένειές τους. Γιατί εκεί εξαντλείται, χωρίς να τους υπερβαίνει, ο οραματισμός της πλειονότητας των φιλόδοξων πολιτικών μας, που κατά κανόνα είναι και ικανοί δημαγωγοί. Αλλά και σε ό,τι αφορά την επίκληση σε ιδεολογικές αξίες και σε παραδείγματα από την παράδοση και την ιστορία, δύσκολα οι έλληνες πολιτικοί μπορούν να αναφερθούν και να αντλήσουν απ’ αυτά γιατί δεν τα γνωρίζουν. Βλέπουμε έτσι, να αγνοούνται τα ιδεολογικά στηρίγματα, όπως η τεράστια παράδοση, η μακραίωνη ιστορία, η γιγαντιαία πνευματική δημιουργία και τα πλήθη των παραδειγμάτων και των προτύπων.

Ακόμη και θετικές εξελίξεις που μπορούν να δημιουργήσουν μια σωτήρια δυναμική χρησιμοποιούνται με κύριο γνώμονα τις κομματικές επιδιώξεις. Χαρακτηριστική είναι η συμπεριφορά του τέως πρωθυπουργού που έσπευσε να δημαγωγήσει μετά την ευνοϊκή απόφαση των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να καταεξευτελιστεί κατόπιν μπροστά στο διεθνές κοινό. Τώρα τα κομματικά επιτελεία πλειοδοτούν και αποβλέπουν σε μελλοντικές εκλογές, στις οποίες ο κάθε ένας στηρίζει επιδιώξεις που δεν έχουν σχέση με την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας. Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να αφεθεί να ολοκληρώσει το έργο του και να βοηθηθεί σ΄ αυτό. Φαίνεται ότι είναι ικανός γι΄ αυτό. Και μόνο το γεγονός ότι μετά από 30 ολόκληρα χρόνια είναι ο πρώτος σε ανώτατη κυβερνητική θέση που δεν μιλά τη γλώσσα της δημαγωγίας είναι εγγύηση για την αξία του και τη δυνατότητα να επιτύχει.

Δημήτρης Μαυρίδης

12 Δεκεμβρίου 2011

Share

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Η εθνική ταυτότητα ως θεματικό πάρκο.


Μετά το αεροδρόμιο, την εθνική οδό και το στάδιο των Σκοπίων που φέρουν το όνομα του Μεγάλου Αλέξανδρου, υπάρχει τώρα στα Σκόπια και ένα γιγαντιαίο ακαλαίσθητο άγαλμα του ήρωα βασιλιά και στρατηλάτη για να κοσμεί την πόλη αυτή. Αν και οι συζητήσεις που έγιναν υποχρέωσαν τη σκοπιανή κυβέρνηση να το αποκαλεί προς το παρόν «έφιππο πολεμιστή». Οι συζητήσεις που έγιναν για το άγαλμα αυτό του Μεγάλου Αλέξανδρου συμφωνούν στο ότι είναι γιγαντιαίο αλλά και ότι αποτελεί την πραγμάτωση ενός μνημειώδους kitsch. Πρόκειται για μια τεράστια ολόσωμη μορφή πάνω στον Βουκεφάλα, που κρατά στο δεξί χέρι ένα μεγάλο σπαθί στραμμένο προς το Νότο. Ο Βουκεφάλας ανορθώνεται θριαμβευτικά στα πίσω πόδια του, ώστε να δημιουργείται ένα μαζικό σύνολο που υψώνεται μαζί με τη βάση του 22 μέτρα ή 8 πατώματα των κοντινών κτηρίων, τα οποία και συνθλίβει κάτω από την απίθανη και απίστευτη κλίμακά του.

Μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα συνεχίζουν να διευθετούν το περιβάλλον όπου ήδη εγκαταστάθηκε το άγαλμα του Μεγάλου Αλέξανδρου και που είναι η καρδιά των Σκοπίων, δηλαδή η κεντρική πλατεία της πόλης αυτής, που βέβαια ονομάζεται “Makedonija”. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το τεράστιο άγαλμα αποτελεί την αφορμή και την αρχή για την πραγμάτωση ενός μεγάλου σχεδίου αστικής ανάπλασης των Σκοπίων. Το καθεστώς των Σκοπίων έχει ήδη σχεδιάσει τον εμπλουτισμό της πρωτεύουσάς του με ένα νέο αρχαιολογικό μουσείο, ένα εθνικό θέατρο, μία αίθουσα συναυλιών καθώς και πολυάριθμα κτήρια με περίπλοκες ροκοκό διακοσμήσεις, που δεν μας είναι σαφές πώς συνδέονται με τις φιλοδοξίες και την εικόνα που έχει το κράτος αυτό για τον εαυτό του. Ακόμη το σύνολο των αναπλάσεων θα πλαισιώνεται από αριθμό νέων έργων, όπως μεγάλα κρατικά κτήρια με γοτθικές διακοσμήσεις, υπερφίαλες εντυπωσιακές γέφυρες και μία θριαμβευτική αψίδα(!) που δεν διαπιστώσαμε τί θριαμβευτικά θα διαιωνίζει. Το μεγαλειώδες kitsch θα στεφανωθεί με κάτι ακόμη μεγαλύτερο: ένα τερατώδες άγαλμα του Φίλιππου του Β΄, του πατέρα δηλαδή του Μεγάλου Αλέξανδρου. Αυτό θα έχει ύψος 28 μέτρων. Πρόκειται για μία μορφή θεματικού πάρκου που συγκροτεί συνολικά ένα είδος βαλκανικού και σλαβικού Las Vegas αφιερωμένου στην εδραίωση και την πιστοποίηση μιας φαντασίας. Δεν έχουμε μακέτες ή προσχέδια για να αντιληφθούμε το συντριπτικό μεγαλείο που θα αναδύεται από τον κατασκευαστικό αυτό παροξυσμό, ούτε μπορούμε να καταλάβουμε πώς θα συνυπάρχουν τα δύο γιγαντιαία αγάλματα κατασκευασμένα σε διαφορετικές κλίμακες. Ούτε καταλαβαίνουμε γιατί το ολόσωμο άγαλμα του Φιλίππου του Β΄ θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από αυτό του Αλέξανδρου. Θα υπέθετε κανείς ότι, αν κάποιο από τα δύο αγάλματα θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο από το άλλο, αυτό θα έπρεπε να είναι το άγαλμα του Αλέξανδρου. Πάντως, εκείνο που καταλαβαίνουμε είναι ότι το εθνικιστικό καθεστώς του Fyrom καταφεύγει σε μία παρανοϊκή προσπάθεια αυτοκατάφασης με την ελπίδα να υπερβεί την απομόνωσή του. Και φυσικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται τέτοια σχέδια σε μία χώρα όπου η ανεργία ανέρχεται στο 35% και όπου ένα αντίστοιχο ποσοστό πληθυσμού επιβιώνει με μέσα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Είναι καταφανής η απομάκρυνση της ελίτ που κυβερνά το Fyrom από την πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι Σκοπιανοί συμφωνούν στις δημοσκοπήσεις ότι πρόκειται για υπερφίαλους σχεδιασμούς. «Πρόθεσή μας είναι, λέει η πρόεδρος του αρχιτεκτονικού συλλόγου των Σκοπίων, να καταστήσουμε τα Σκόπια ένα Παρίσι. Αλλά η κλίμακα των έργων και τα μεγέθη σε σύγκριση με την πόλη των Σκοπίων είναι εσφαλμένα και τρομακτικά». Όμως, ένας καθηγητής της Ακαδημίας των Τεχνών των Σκοπίων υποστηρίζει: «Είμαστε ένα νέο έθνος και με την ίδρυση του κράτους μας αποκτήσαμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να επιδείξουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Αυτά τα μνημεία είναι απαραίτητα για να μας κάνουν πραγματικά ένα έθνος». Παράλληλα, κανείς στα Σκόπια δεν μπαίνει στον κόπο να διερευνήσει το πως οι Σλάβοι μπορούν να συνδέονται με το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την προσπάθεια ενός λαϊκιστικού εθνικιστικού καθεστώτος να θεμελιώσει μια ταυτότητα, εν πολλοίς φαντασιακή, μέσω μιας εθνικιστικής υπερκατασκευής.

Υποθέτουμε ότι, σύμφωνα με τη λογική των σκοπιανών ιθυνόντων, η δημιουργία του θεματικού αυτού πάρκου θα ταυτίσει το όνομα του Μεγάλου Αλέξανδρου με τα Σκόπια και θα λειτουργήσει ως ένα τοπόσημο και ως ταυτότητα ολόκληρου του κράτους τους. Εμείς, πρέπει να έχουμε υπομονή και να κρατήσουμε μία ανυποχώρητη στάση. Ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων δεν πρόκειται να καμφθεί με υποχωρήσεις και δεν πρόκειται να καταλήξει σε συμβιβασμούς. Οποιαδήποτε υποχώρησή μας θα ακολουθηθεί από νέες απαιτήσεις.

Παράλληλα, θα πρέπει να εμποδίσουμε την ταύτιση του κράτους των Σκοπίων με τη Μακεδονία και την ιστορία της. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ενισχύσουμε τις κλασικές σπουδές και τις πανεπιστημιακές έρευνες σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού. Παρά την οικονομική μας κάμψη διαθέτουμε την οικονομική δυνατότητα να το κάνουμε.

Δημήτρης Μαυρίδης

21 Νοεμβρίου 2011

Share

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΜΑΣ

7-11-2011

Βιώσαμε στον τόπο μας την αγωνία όχι μόνο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αλλά και την εσωτερική ανικανότητα διαχείρισής της .
Είναι γνωστή η προβληματική διαχείριση του πολιτικού μας επιτελείου που από την μεταπολίτευση και μετά επιδείνωσε υφιστάμενα παλαιά προβλήματα.

Η αδυναμία πολιτικής των μικρών ηγετών οδήγησε στο να επιλύονται τα προβλήματα μόνα τους. Οδηγηθήκαμε δηλαδή στην σταδιακή μη επίλυση των προβλημάτων, στην υποταγή της πολιτικής βούλησης σε παλαιοκομματικές πελατειακής μορφής αντιλήψεις που εμπόδιζαν κάθε ικανή προσπάθεια αντιστροφής της κατάστασης. Βαδίσαμε και συνεχίζουμε να βαδίζουμε χωρίς κεντρικό σχέδιο. Με την αδράνειά μας, δώσαμε δικαίωμα στους αντιπάλους μας να θεωρούν εμάς ως υπεύθυνους της κακής εφαρμογής του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού γίγνεσθαι. Τα λάθη της πολιτικής που ακολουθήθηκε, από τις επικρατούσες πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας, οδήγησαν στην απεμπόληση όλων των θετικών επιτευγμάτων των τελευταίων πενήντα ετών του εικοστού αιώνα.

Αυτοεξευτελιστήκαμε, χάνοντας κύρος, ώστε να ξεχαστούν οι θυσίες του λαού μας. Τον οδηγήσαμε στο παράλογο σημείο να εργάζεται με αυταπάρνηση, να αποδέχεται μειωμένες αποζημιώσεις, να ανέχεται την παράλυση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του και να σιωπά στην κατασπατάληση δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα στην Ελλάδα υπονομεύουν την ύπαρξη του Έθνους.

Η αρρωστημένη κατάσταση πρέπει να ανατραπεί, πράγμα δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, αρκεί να εφαρμόσουμε την λογική και όχι την αγκίστρωση σε ξεπερασμένη ανιδιοτέλεια. Η εγχώρια αντίδραση των προνομιούχων, δεν επιτρέπει να κερδιθεί εύκολα η χαμένη εμπιστοσύνη τόσο της ελληνικής κοινωνίας όσο και των δανειστών μας. Είναι βέβαιο ότι οι δανειστές λειτουργούν για ίδιον όφελος προσπαθώντας να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Μετά από κάποια χρονική περίοδο οι δανειστές γνώριζαν ότι συνεχίζουν να μας δανείζουν με πλήρη αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να τους επιστρέψει τα δανικά.

Ο ελληνικός λαός αντιλήφθηκε αργά ότι δεν υπηρετήθηκαν τα συμφέροντά του, ότι δεν αναζητήθηκαν εγκαίρως λύσεις από τους πολιτικούς του. Η οργή του σήμερα στρέφεται προς αυτούς οι οποίοι και ήξεραν και καταλάβαιναν και αποδεχόντουσαν. Αποδέχθηκαν την πολιτική των ισχυρών στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τον κόσμο. Γι’ αυτό η λαϊκή έκφραση προσφάτως δημόσια κατέγραψε οξείς χαρακτηρισμούς περί προδοσίας.

Αναζητείται σήμερα ελπίδα στη χώρα που περισσεύει το φώς και η σκιά αποτελεί ένα όνειρο.

Στη χώρα που έδωσε τον ορισμό της δικαιοσύνης στους αιώνες προς πάντα τα έθνη. Στο λαό που διεκδικεί την εφαρμογή της δικαιοσύνης εδώ και τώρα με παραδειγματική τιμωρία των ενόχων οι οποίοι με ελαστική συνείδηση, ελαστική εφαρμογή των νόμων αναίρεσαν και κάποιες έντιμες προσπάθειες αναχαίτισης της κατάστασης. Σήμερα κάθε ιδέα εξόδου από την κρίση πρέπει να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο της κοινωνίας. Η κοινωνία ζητά να επιβιώσει, ζητά λύτρωση.

Είναι πανελλήνια η προσταγή ενεργοποίησης του ηθικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για να οδηγεί προς διέξοδο. Το φθαρμένο πολιτικό προσωπικό δεν νομιμοποιείται ούτε μπορεί να μας οδηγήσει στην κάθαρση. Οι εθισμένοι σε μεθόδους εργασίας και περιβάλλον διαφθοράς και δόλου, ως υπεύθυνοι για την υπονόμευση του Έθνους μας, είναι ακατάλληλοι να συλλάβουν, σχεδιάσουν και εφαρμόσουν ανατρεπτικό σχέδιο, που θα οδηγήσει στην αναγέννησή του. Τα κακώς εννοούμενα συμφέροντα των διαχειριστών της τύχης μας και του μέλλοντός μας, μας θέτουν σε άμεσο κίνδυνο.

Η υπό σύσταση Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας ή Μεταβατικής Κυβέρνησης, θα πρέπει να αγωνιστεί για την υλοποίηση 3 συμπεφωνημένων στόχων στην Βουλή, οι οποίοι θα στηριχτούν με ειδικές εξουσίες που απορρέουν από το Σύνταγμα:
  • Α) Αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου
  • Β) Επαναφορά Κανόνων και Αρχών στην διαχείριση των δημοσίων θεμάτων από ανθρώπους ευγνωσμένης σοβαρότητας, σωφροσύνης και ανιδιοτέλειας.
  • Γ) Κατοχύρωση της κλονιζόμενης Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας με επιτακτική εφαρμογή των διεθνών της υποχρεώσεων καθώς και των υποχρεώσεων των προηγουμένων Κυβερνήσεων.
Όλες όμως αυτές οι πρωτοβουλίες, οι τόσο σημαντικές, που αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανόρθωση της χώρας, πρέπει να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση ενός δύσκολου και έντιμου αγώνα οικονομικής ανόρθωσης. Προχωρούμε αποκλειστικά προς τα εμπρός στην δημιουργία νέου πλούτου, αξιοποιώντας επιτέλους κάθε πλουτοπαραγωγικής δυνατότητα που διαθέτουμε εν γνώσει, ώστε να εξασφαλίσουμε την θέση που μας ανήκει δίπλα στους Ευρωπαίους εταίρους μας, δημιουργώντας συγχρόνως αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη.

Στην μεταπολεμική Ελλάδα αρνηθήκαμε τη γνώση και την δημιουργικότητα προϊόντων σοφίας και εμπειρίας και οδηγηθήκαμε με δημόσια προτροπή των ΜΜΕ στη μετανάστευση για την επίλυση προσωπικών και οικογενειακών προβλημάτων. Αποτελεί ολοκληρωμένο έγκλημα τέτοιου είδους προτροπή, διότι στερεί στο ελληνικό έθνος και τη μνήμη των αγώνων που έδωσε για την επιβίωσή του αλλά και την δυνατότητα να κάνει ένα καινούριο ξεκίνημα, ανοδικό μεν και επώδυνο αλλά και μοναδική αλήθεια για την επιβίωσή του.

Κάποιοι σιωπούν φοβούμενοι για την πολιτική τους καριέρα. Σήμερα ο ελληνικός λαός προσπερνά τα διλλήματα διεκδικώντας την επιβίωσή του.

Βιργινία Τσουδερού

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Σχόλιο της Βιργινίας Τσουδερού.


"Όταν το παρόν διδάσκεται από το παρελθόν".

Αυτή η καλή διάθεση δεν κράτησε πολύ. Όταν χρειάστηκε να πληρωθούν όλα αυτά τα όμορφα πράγματα, οι βοσκοί της Αρκαδίας εξοργίστηκαν. Έκρυψαν τις δραχμές τους ανάμεσα στο δέρμα και στο πουκάμισο και κατέφυγαν στα βουνά. Στα χωριά οι εφοριακοί γνώρισαν υποδοχή με θρήνους και βρισιές. Απόλυσαν σκυλιά ξωπίσω τους, και πολλοί απ' αυτούς τους υπαλλήλους έμαθαν καλά, με τίμημα τα πανταλόνια τους, ότι ο Όμηρος δεν έχει άδικο όταν λέει ότι οι μολοσσοί της Αιτωλίας έχουν γερά δόντια. Αυτός ο καλός λαός της Ελλάδας, παρά τα λαμπρά του προτερήματα, είναι ακόμα πιο δημοκρατικός, πιο διψασμένος για ισότητα, πιο απαιτητικός από το δικό μας. Θέλει, με κάθε θυσία, να ελέγχει, χωρίς συμβιβασμούς και επιείκειες, το έργο των εντολοδόχων του. Πληρώνει τους φόρους με βαριά καρδιά, και αυτό μόνο όταν έχει φτάσει πια στα άκρα. Αφού τους πληρώσει, δεν υπολογίζει ούτε τα χρέη, ούτε τα οφέλη, ούτε τους υπαλλήλους που πρέπει να πληρωθούν, ούτε τα χιλιάδες έξοδα που περιλαμβάνει ένας προϋπολογισμός. Μια μέρα, ο καλός μου υπηρέτης ο Γιάννης ο Κρητικός μου έλεγε με κλαψιάρικη φωνή: «Κύριε, επί Δηλιγιάννη πληρώναμε λιγότερους φόρους και όμως αγοράζαμε πολλά πλοία». «Ω ξένε!» μου έλεγε ο δάσκαλος του σχολείου στο Λιδορίκι, στη Δωρίδα, «είμεθα γαϊδούρια φορτωμένα, δεν μπορούμε πλέον».

Απόσπασμα από το βιβλίο του Γάλλου Καθηγητή G. Deschamps με τίτλο «Η Ελλάδα σήμερα. Οδοιπορικό 1890.»

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Άρθρο της κας Βιργινίας Τσουδερού με τίτλο "Υπάρχουν Λύσεις".


Υπάρχουν λύσεις

Ο πόνος των Ελλήνων και Ελληνίδων κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Φυσική η ανησυχία που αισθάνεται ο κάθε πολίτης από την ανασφάλεια, την αδικία και ένα αίσθημα παραλογισμού που επικρατεί στην χώρα. Συγχρόνως όμως δείχνει υποδειγματική υπομονή και ψυχραιμία μπροστά στα γεγονότα. Αυτό το ξαφνικό αγγλοσαξονικό φλέγμα εκπηγάζει από το αίσθημα της λογικής ότι υπάρχουνε λύσεις τις οποίες ελέγχουμε ακόμα σαν άτομα μιας σχετικής δημοκρατικής πολιτείας.

Μέχρι σήμερα λίγη προσοχή δόθηκε στην αναμφισβήτητη γνώση ότι η παγκοσμιοποιημένη οικονομία δημιούργησε νέες αδικίες στην διανομή της διεθνούς παραγωγής και μπήκαμε σε μια εποχή που για να ισορροπήσουν τα κοινωνικά μεγέθη χρειάζεται να επιστρατεύσουμε τα καλύτερα χαρακτηριστικά μας.

Μερικές από τις γνωστές αρετές της φυλής μας πρέπει επειγόντως να επιστρατευθούν (π.χ. φιλότιμο,αίσθημα δικαίου, κτλ.). Τις έννοιες όπως δημοκράτης και δημοκρατική κοινωνία δικαιούνται να χρησιμοποιούν μόνο όσοι αναγνωρίζουν ότι τα προνόμια της δημοκρατίας τα δικαιούνται και αυτοί που τα επικαλούνται, αλλά και οι αντίπαλοί τους.

Δημοκράτες και προοδευτικοί σέβονται τον εαυτό τους και τους αντιπάλους τους και με αυτόν τον τρόπο προκαλούν την αναγνώριση του αλληλοσεβασμού. Έχουμε χάσει πλήρως λόγο ασυνέπειας την αποδοχή των βασικών αυτών χαρακτηριστικών. Η επαναφορά μας σε Κράτος Δικαίου και προόδου θα γίνει μόνο εάν επαναφέρουμε στην καθημερινή πράξη μερικές συνήθειες απαραίτητες για μια συγκροτημένη κοινωνία.
  • Επείγουσα είναι η άσκηση σεβασμού της συνέπειας. Έχουμε χάσει πλήρως την εμπιστοσύνη των συμμάχων και συνεργατών, αλλά ακόμα και τον αυτοσεβασμό λόγο ασυνέπειας. Οι κουτοπονηριές δεν μας αξίζουν.
  • Επείγουσα η εφαρμογή των κανόνων του συν-αποφασίζουμε και να πάψει το κράτος να διδάσκει την εφαρμογή του άδικου. Άδικο διδάσκει όταν εφαρμόζει την υπερ-φορολόγηση του ίδιου φορολογικού αντικειμένου. Το άδικο διδάσκεται όταν αναγνωρίζεται για εισπρακτικούς λόγους η παρανομία των αυθαιρέτων. Το άδικο διδάσκεται όταν επιβραβεύει τον «καπάτσο». Το άδικο διδάσκεται όταν απονέμει τίτλους και επαίνους με βάση τα κριτήρια των σαλονιών και όχι της γνώσης και δημιουργίας. Το άδικο διδάσκεται όταν ανέχεται από έλλειψη πολιτικής γενναιότητας την αθέτηση υποσχέσεων προς τους πολίτες, ότι θα παρέσχει δωρεάν παιδεία, δωρεάν υγεία, δωρεάν ασφάλεια, δωρεάν μετακίνηση … Εάν υπήρχαν αυτά, οι συντάξεις θα περίσσευαν για όλους. Αλλά δάσκαλοι σε αυτή την εγκληματική συμπεριφορά είναι όχι μόνο το Κράτος αλλά και εμείς οι πολίτες που ανεχόμαστε τις αντιδημοκρατικές πράξεις των οργανωτών, υπονομευτικών αποφάσεων όπως την παραπαιδεία, την παρασιτική υγεία και τα συνδικαλιστικά εκτρώματα της παράλυσης της πρωτεύουσας. Και αυτά όλα περιφρονώντας σκανδαλωδώς ένα χρήσιμο όπλο για την κοινωνική ειρήνη, που είναι η έγκαιρη χρήση των ειλικρινών διαπραγματεύσεων.
  • Συνέπεια λοιπόν τώρα που πήραμε το 3ο βοήθημα, είναι η υιοθέτηση συμπεριφορών που ανταποκρίνονται στις αξίες που μας χαρακτηρίζουν ως άξιο λίκνο της δημοκρατίας. Συγχρόνως πρέπει να ονειρευτούμε ότι μπορούμε να ηγηθούμε, ακριβώς επειδή φτάσαμε στον πάτο, τις απαραίτητές διορθωτικές μεταρρυθμίσεις στις αποφάσεις της Ευρώπης που να την κάνουν μια πραγματική ομοσπονδία αρχίζοντας από αναγκαίες ρυθμίσεις στο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό τομέα και στις πραγματικές αξίες και ικανότητες που μας χαρακτηρίζουν ως Έλληνες.
  • Όσο γρηγορότερα πιστέψουμε στους εαυτούς μας και στις πραγματικές αξίες που μας χαρακτηρίζουν ως Έλληνες, τόσο το γρηγορότερο θα βγούμε από το μαύρο πηγάδι της απελπισίας και της αδικίας.
28/9/2011
Βιργινία Τσουδερού

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Τι κινδυνεύουμε να χάσουμε.


Ο «Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης» (ΔΑΑ) καταρτίζεται και δημοσιεύεται κάθε χρόνο. Ο δείκτης αυτός χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ ως ένας πιο πραγματικός δείκτης μέτρησης της συνολικής ανάπτυξης κάθε κράτους. Πιο πραγματικός και αντιπροσωπευτικός από τους συμβατικούς δείκτες που μετρούν την οικονομική ανάπτυξη, το ατομικό εισόδημα ή το συνολικό εισόδημα ενός κράτους. Με τον ΔΑΑ ο ΟΗΕ επιδιώκει να ορίσει ευρύτερα και αντικειμενικά την ευημερία ενός κράτους και να συμπεριλάβει όλους τους παράγοντες που καταδεικνύουν το επίπεδο ζωής, υγείας, μόρφωσης και το χρηματικό εισόδημα των πληθυσμών του συγκεκριμένου αυτού κράτους. Ο ΔΑΑ συνοδεύεται από την «Έκθεση Ανθρώπινης Ανάπτυξης» (ΕΑΑ) που καλύπτει 169 χώρες από τις 200 περίπου που αθροίζονται στον πλανήτη. Η ΕΑΑ σκοπεύει να δώσει την πραγματική εικόνα ευημερίας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο για κάθε χώρα και να προσδιορίσει τις μεγάλες διαφορές ευημερίας και δυνατοτήτων που παρατηρούνται μεταξύ κρατών και περιοχών.

Ειδικά για την Ελλάδα η ΕΑΑ του 2010 δείχνει ότι από το 1980 μέχρι σήμερα ο ΔΑΑ για τη χώρα μας αυξάνεται σταθερά με μέσο ετήσιο ρυθμό 0,6%, πράγμα που το 2010 τοποθετεί τη χώρα μας ως 22η στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών στις οποίες εφαρμόζονται οι δείκτες και στην κατηγορία των πολύ υψηλά αναπτυγμένων χωρών. Η κατάταξη περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες: τις χώρες τις πολύ υψηλά αναπτυγμένες (1-42), τις χώρες με υψηλή ανάπτυξη (43-85), τις χώρες με μέση ανάπτυξη (86-127) και, τέλος, τις χώρες με χαμηλή ανάπτυξη (128-169). Πρώτη στην κατάταξη αυτή είναι η Νορβηγία με τέταρτες τις ΗΠΑ, 10η τη Γερμανία, 11η την Ια-πωνία, 14η τη Γαλλία και 20ή την Ισπανία. Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά από την Ιταλία (23η), την Αυστρία (25η), το Ηνωμένο Βασίλειο (26ο), την Κύπρο (35ο), την Πορτογαλία (40ή), τη Βουλγαρία (58η) και όλες τις χώρες της περιφέρειάς μας με 83η την Τουρκία.

Ναι, έτσι είναι, όσο και αν φαίνεται απίστευτο. Και μάλιστα ο δείκτης αυτός φέρει την Ελλάδα σε πολύ καλή θέση για πολλά χρόνια. Βέβαια, υποθέτουμε ότι δεν γίνεται καμιά μέτρηση της δημοσιονομικής κατάστασης κάθε χώρας. Υποθέτουμε επίσης κάποια υποχώρηση για το 2011, όταν το Φθινόπωρο δημοσιευθεί ο σχετικός πίνα-κας.

Ένα σημαντικό στοιχείο στην έκθεση ΕΑΑ για το 2010 είναι η σημασία που δίνεται στη συνεχιζόμενη αδυναμία να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ η αποτυχία αυτή βάζει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση της ζωής στις φτωχές περιοχές του πλανήτη. Αλλά και η παραγωγή και η κατανάλωση, που αναλώνουν πόρους που δεν αναπληρώνονται, αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή στον αγώνα κατά της φτώχειας και της στέρησης.

Ενδιαφέρον είναι το ότι η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 έχει κοστίσει κατά τον ΟΗΕ 34 εκατομμύρια ανέργους σε όλο τον κόσμο, ενώ 64 εκατομμύρια άτομα έχουν εκπέσει στο έσχατο επίπεδο φτώχειας, με εισόδημα κάτω του 1,25 δολάρια την ημέρα.

Οπωσδήποτε, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο δείκτης ΔΑΑ έχει βελτιωθεί κατά μέσο παγκόσμιο ποσοστό 18% και μόνο τρεις χώρες: η Δημοκρατία του Κογκό, η Τσιμπάμπουε και η Ζάμπια έχουν σήμερα δείκτη ΔΑΑ μικρότερο από αυτόν του 1980. Σημαντικές βελτιώσεις έχουν γίνει στην υποσαχάρια Αφρική, όμως εκεί η κλιματική αλλαγή είναι δυνατόν να τα υπονομεύσει όλα. Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς, μια διατροφική κρίση λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ πιθανή. Σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, το 2050 η παγκόσμια κατανάλωση δημητριακών θα περιορισθεί κατά 25% προσθέτοντας 25 εκατομμύρια υποσιτιζόμενα παιδιά. Παρά το ότι κατά τα 20 χρόνια της εφαρμογής των μετρήσεων του δείκτη ΔΑΑ το χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και φτωχών χωρών συνεχώς περιορίζεται, η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να ανατρέψει αυτή την τάση με τρόπο δραματικό.

Κατά τα παρελθόντα 40 χρόνια το ¼ των υπό ανάπτυξη χωρών επέτυχε να βελτιώσει τον δείκτη ΔΑΑ σε ποσοστό περισσότερο από 65%, ενώ από τις υπόλοιπες υπό ανάπτυξη χώρες το ¼ του συνόλου βελτίωσε τον δείκτη ΔΑΑ σε ποσοστό μικρότερο του 20%. Η μεγάλη αυτή διαφορά οφείλεται βέβαια σε διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης, αλλά παρατηρείται ότι οι πολιτικές και πολιτισμικές συνθήκες και επιλογές είναι σε μεγάλο βαθμό οι πρόξενοι βελτίωσης ή καθυστέρησης.

Δημήτρης Μαυρίδης
31 Μαΐου 2011

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Πολιτιστικές εκδηλώσεις και πνευματική ζωή στην Ελληνική Θράκη.


Ο παραμερισμός και ο περιορισμός της αγροτικής Ελλάδας κατοπτρίζονται και στην πολιτιστική ζωή της χώρας. Παρά τα κονδύλια των Δήμων, τα λαϊκά δρώμενα, τα πανηγύρια και οι συλλογικές εκδηλώσεις περιορίζονται χρόνο με τον χρόνο. Με την κατάρρευση του λαϊκού πολιτισμού, την εξαφάνιση της λαϊκής τέχνης και τη διάδοση διεθνοποιημένων μορφών μαζικής επικοινωνίας οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην ελληνική περιφέρεια επικεντρώθηκαν σε ό,τι σχετίζεται με την ανάδυση της τοπικότητας, την ιστορικότητα και την αναζήτηση της ταυτότητας. Αυτό συμβαίνει και στην Ελληνική Θράκη, όπου οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και η πνευματική ζωή δεν μπορούν παρά να παρουσιασθούν τμηματικά, ως μέρος μόνο της όλης συλλογικής δραστηριότητας. Αυτό γιατί η κατάτμηση της κοινωνίας της Θράκης σε κοινωνία «πλειονοτική» και σε κοινωνίες «μειονοτικές», –πρόβλημα που το ίδιο είναι πολιτισμικής, αλλά και πολιτικής μορφής–, δεν επιτρέπει μία γενική ανάλυση που θα περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες τις σχετικές με τον πολιτισμό που λαμβάνουν χώρα στην Ελληνική Θράκη.

Ζούμε σε μία χώρα, η οποία μετά από μεγάλες ανακατατάξεις, προσπαθεί να ενσωματώσει συγγενικές, αλλά διαφορετικές τοπικές παραδόσεις. Η πρόσφατη συγκέντρωση των Ελλήνων στο εθνικό τους κράτος δεν πρέπει να σημαίνει μόνο μια ανεπανόρθωτη απώλεια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ελληνική Θράκη, όπου συγκεντρώνονται πάνω στο ιστορικό, ανθρωπολογικό και παραδοσιακό υπόστρωμα πληθυσμοί προερχόμενοι από τις εστίες και τους χώρους του πάλαι ποτέ Ανατολικού Ελληνισμού. Η Ελληνική Θράκη αποτελεί σήμερα ένα καταφύγιο φυγάδων και προσφύγων από την Ελληνική Ανατολή.
Η Μικρασιατική Καταστροφή και η οριστική ενσωμάτωση της Ελληνικής Θράκης στο ελληνικό κράτος μετά το 1920 είναι στοιχεία καθοριστικά για τον προβληματισμό και την οργάνωση των πολιτιστικών συλλόγων και οργανώσεων που αναπτύχθηκαν μετά, αλλά και για την κινητοποίηση και δράση των ανήσυχων ατόμων που αισθάνθηκαν την ανάγκη να μελετήσουν και να περιγράψουν τις πραγματικότητες της Θράκης. Καθοριστική προϋπόθεση αποτέλεσαν τα πρότυπα των φιλεκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών συλλόγων της Ανατολικής Θράκης και της Κωνσταντινούπολης κατά τον 19ο αιώνα. Οι περιοχές αυτές αποτελούσαν πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή τον κύριο πληθυσμιακό, οικονομικό και πολιτισμικό πόλο του Θρακικού Ελληνισμού και μάλιστα το κέντρο της λεγόμενης καθ’ ημάς Ανατολής. Εκεί οι ελληνικές κοινότητες είχαν επιτύχει βαθμούς εκσυγχρονισμού και εθνικής αυτοσυνειδησίας και είχαν αναπτύξει μορφές πολιτικού φιλελευθερισμού που συνόδευε την ανάπτυξη μιας εκσυγχρονιστικής εθνικής αστικής τάξης .
Η ελληνική παρουσία στη σημερινή Ελληνική Θράκη περιοριζόταν, κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στις πόλεις Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη (Δεδέαγατς), Σουφλί και Διδυμότειχο, όπως και στην παράλια περιοχή του Θρακικού Πελάγους. Η συγκρότηση των ρωμαίικων κοινοτήτων περιελάμβανε πολιτιστικούς συλλόγους . Οι εκπαιδευτικοί σύλλογοι της Θράκης υποστηριζόταν από τον «Ελληνικό Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως» που ιδρύθηκε το 1861 και αποτέλεσε μία μορφή υπουργείου παιδείας για τον Ανατολικό Ελληνισμό.

Αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάλειψη της Ανατολικής Θράκης τον Οκτώβριο του 1922 αρχίζει από τους πρόσφυγες λόγιους και επιστήμονες της Ανατολικής και της Βόρειας Θράκης η προσπάθεια για την εξασφάλιση της ιστορικής μνήμης απέναντι στη λήθη. Προσπάθεια, η οποία είναι τεράστια, συνεχίζεται, και η σημασία της δεν μπορεί ακόμα να γίνει αντιληπτή. Η ιστορία, η γεωγραφία, η λαογραφία, ο πολιτισμός της ευρύτερης Θράκης αποθησαυρίζονται μετά το 1922 σε επιστημονικές εκδόσεις, όπως τα "Θρακικά", που αρχίζουν να εκδίδονται το 1928 και φτάνουν τους 56 τόμους με πάνω από 16.000 σελίδες τη δεκαετία του 1950˙ το "Αρχείον του Θρακικού Λαογραφικού και Γλωσσικού Θησαυρού", έπειτα "Αρχείον Θράκης", που από το 1934 εξέδωσε μέχρι το 1976, 39 τόμους με 15.000 σελίδες˙ τα "Θρακικά" ως συνέχεια των δύο προηγούμενων περιοδικών, που εξέδωσαν από το 1978, 12 τόμους με 2.500 σελίδες˙ τα "Θρακικά Χρονικά", που εκδόθηκαν στην Ξάνθη το 1960 και μέχρι το 1992 και κυκλοφόρησαν 46 τεύχη και τόμους με 5.000 σελίδες˙ τη "Θρακική Επετηρίδα", που εκδίδεται στην Κομοτηνή από το 1960 και αριθμεί 11 τόμους με 5.000 σελίδες. και τέλος, το επιστημονικό περιοδικό «Περί Θράκης», που εκδίδεται στην Ξάνθη από το 2001 και αριθμεί έξι τόμους με 2.000 σελίδες.
Παράλληλα, στην Ελληνική Θράκη, όπως αυτή συγκροτήθηκε μετά την κατάτμηση και διαμοιρασμό της ευρύτερης Θράκης ανάμεσα σε τρία κράτη, δημιουργήθηκαν πολιτιστικοί σύλλογοι με πρωταγωνιστές τα μέλη γνωστών συλλόγων της Ανατολικής κυρίως Θράκης που εγκαταστάθηκαν στην Ελληνική Θράκη ως πρόσφυγες. Στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε το 1924 ο «Σύλλογος Αδριανουπολιτών» και στην Αθήνα το 1928 το «Θρακικό Κέντρο». Ακολούθησε η δημιουργία και η δραστηριοποίηση συλλόγων στην Αλεξανδρούπολη, η οποία κυριολεκτικά αποτελούσε μια προσφυγούπολη. Οπωσδήποτε η εκδοτική δραστηριότητα στη Θράκη παρέμεινε κατά τον Μεσοπόλεμο σχεδόν μηδενική και η γνώση της τοπικής ιστορίας ήταν ανύπαρκτη. Την ίδια περίοδο, η κεμαλική εθνικιστική προπαγάνδα γοήτευσε νέους διανοούμενους της μουσουλμανικής μειονότητας και οδήγησε στην ίδρυση εθνικιστικών συλλόγων που δραστηριοποιήθηκαν στους κύκλους της μειονότητας.

Στη Θράκη συνέβη κάτι μοναδικό για τα πολεοδομικά μας πράγματα: ολόκληρος ο παραδοσιακός οικισμός της Ξάνθης ανακηρύχθηκε το 1976 διατηρητέος , πράγμα που πλούτισε τη Βόρεια Ελλάδα με ένα ανοικτό μουσείο αρχιτεκτονικών ρυθμών και με τη διατήρηση μιας πόλης της καθ’ ημάς Ανατολής. Ο παραδοσιακός οικισμός της Ξάνθης δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος διατηρούμενος οικισμός στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά αποτελεί και το καλύτερα διατηρούμενο δείγμα κοινοτικής οργάνωσης του Νέου Ελληνισμού κατά την ύστερη φάση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που βρίσκεται στον ελλαδικό χώρο.
Η ύπαρξη ενός εκτεταμένου παραδοσιακού οικισμού επιτρέπει στο Δήμο Ξάνθης την άσκηση μίας αναπτυξιακής πολιτικής με κέντρο τον παραδοσιακό οικισμό και μοχλό τις πολιτιστικές διαστάσεις του. Εορταστικοί θεσμοί έχουν καθιερωθεί και λαμβάνουν χώρα συστηματικά. Αναφέρουμε το «Ξανθιώτικο Καρναβάλι - Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές» που αριθμεί ζωή 45 ετών, ενώ αδιάλειπτα από το 1991 λαμβάνουν χώρα το φθινόπωρο «Οι Γιορτές της Παλιάς Ξάνθης». Η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου συμμετέχει στις «Γιορτές της Παλιάς Ξάνθης» με φωτογραφικές εκθέσεις που έχουν ως αντικείμενο την εθνική και πολιτιστική ιστορία .

Οι διαθέσεις της Άγκυρας και ο χειρισμός από μέρους της μουσουλμανικής μειονότητας της Ελληνικής Θράκης ως στρατηγικής μειονότητας έδωσαν αφορμή στην έκδοση αριθμού βιβλίων που μελετούν και παρουσιάζουν τις πραγματικότητες της μουσουλμανικής μειονότητας και των εθνοτικών στοιχείων που τη συγκροτούν . Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη μελέτη της προέλευσης και του πολιτισμού των Πομάκων , ορεινού αυτόχθονος φύλου της Ροδόπης, οι οποίοι, εκτός του ότι είναι μουσουλμάνοι, δεν έχουν καμία σχέση με την Τουρκία.
Με αφετηρία πάλι τη Μεταπολίτευση και με την πίεση της ανάγκης που επέβαλε η τουρκική απειλή ιδρύθηκαν στην Ελληνική Θράκη συλλογικοί φορείς. Η σκοπιμότητα των φορέων αυτών βασίσθηκε στην πολιτιστική καλλιέργεια ως στοιχείο ανάπτυξης. Τέτοιοι συλλογικοί φορείς είναι το «Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης» που εδρεύει στην Ξάνθη και διαθέτει παράρτημα στην Κομοτηνή και το «Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης» ΠΑΚΕΘΡΑ που εδρεύει και αυτό στην Ξάνθη.
Το γενικότερο ενδιαφέρον για την Θράκη και η ανησυχία του ελληνικού κοινού επιβάλλουν την έκδοση βιβλίων για την Θράκη που τυπώνονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πολλά από αυτά αναφέρονται στον απολεσθέντα Ελληνισμό της Ανατολικής και της Βόρειας Θράκης.

Τα τελευταία χρόνια με την ωρίμανση της δεύτερης γενιάς των προσφύγων του 1922 αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για την ευρύτερη Θράκη και κυρίως για την Ανατολική Θράκη. Αλλά και η ύπαρξη και λειτουργία συλλογικών οργανώσεων τοπικής κλίμακας στη Θράκη, αλλά και σε κύρια αστικά κέντρα της χώρας συγκροτεί μια μεγάλη προσπάθεια περισυλλογής και διατήρησης εθίμων και συνηθειών .
Στη Θράκη υπάρχουν σήμερα δύο αρχαιολογικά μουσεία, τρία λαογραφικά μουσεία, όπως και τρία εκκλησιαστικά μουσεία με θρησκευτικά κειμήλια.
Στη Θράκη, παρά τη σημερινή της περιθωριακή θέση, η μακραίωνη λόγια παράδοση είναι ζωντανή.

Δημήτρης Μαυρίδης
30 Μαΐου 2011

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Αναγκαίος ο εσωτερικός τουρισμός για τη Θράκη.


Παρά τη δεινή οικονομική μας κατάσταση και παρά την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων και μεθόδων αντιμετώπισης της δημοσιονομικής μας κρίσης, ελάχιστα έχει γίνει συνειδητό το πόσο σημαντικό ήταν, και είναι, το να προτιμούμε τα προϊόντα των δικών μας χεριών. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει επίσημη κρατική πολιτική, δεδομένης της παγκοσμιοποίησης και της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί, όμως, να γίνει κάποιο είδος συνείδησης το ότι προτιμώντας τα δικά μας προϊόντα δημιουργούμε θέσεις εργασίας για μας τους ίδιους. Άλλωστε, ο αχαλίνωτος δανεισμός και ο κυρίαρχος παρασιτικός καταναλωτισμός μπορούν μόνο με την παραγωγή πλούτου να αντιμετωπισθούν και παραγωγή πλούτου είναι κατά βάση ό,τι αγαθό και όποια υπηρεσία παράγονται και προσφέρονται μέσα στην ίδια τη χώρα μας.

Ο τουρισμός, που βέβαια έχει κοινωνικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό κόστος, παραμένει ένα από τα λίγα προϊόντα για τα οποία διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο τουρισμός παρέχει υπηρεσίες που αποτελούν πηγή πλούτου για τη χώρα μας. Ειδικά, ο εσωτερικός τουρισμός, στο μέτρο που προτιμάται από τους Έλληνες, που αν δεν τον προτιμούσαν θα ταξίδευαν σε ξένους προορισμούς, είναι διπλά επωφελής.
Ειδικότερα ακόμη, όσον αφορά τη Θράκη, ο εσωτερικός τουρισμός προσφέρει εκτός από πλούτο και τη δυνατότητα να έρθει η Θράκη πιο κοντά στον εθνικό κορμό και να γίνει προσπελάσιμη, ώστε να μη θεωρείται πια μία εξωτική χώρα, που φαίνεται να βρίσκεται πολύ μακριά. Αλλά και ο εσωτερικός τουρισμός προς τη Θράκη βοηθά ώστε να παύσει επιτέλους η αδικαιολόγητη προικοδότηση της τουρκικής οικονομίας από τις εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων, που επιμένουν κάθε χρόνο να πληρώνουν το ακριβό εισιτήριο του Τοπ Καπί και να αγοράζουν τα αμφίβολης ποιότητας δερμάτινα είδη και φολκλορικά παραφερνάλια, όπως αυτά προσφέρονται στη σκεπαστή αγορά της Κωνσταντινούπολης. Αν οι Έλληνες επισκέπτες αναζητούν στην Κωνσταντινούπολη την ανάμνηση της ατμόσφαιρας της καθ’ ημάς Ανατολής, αν θέλουν να βρεθούν και πάλι στην Αγιά Σοφιά, τότε καλώς, –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δικαιολογούνται να κατασπαταλούν τεράστια ποσά σε ξέφρενες αγορές. Αν όμως αναζητούν τον εξωτισμό και το διαφορετικό, τότε αυτό μπορεί και η ίδια η πατρίδα μας με κάποιες μορφές να το προσφέρει. Και μπορεί να το προσφέρει με τρόπους αληθινούς και ουσιαστικούς, τέτοιους που οδηγούν στην αυτογνωσία και στη συνείδηση της ταυτότητας.
Η ανάπτυξη μορφών εσωτερικού τουρισμού στη Θράκη προσφέρει, εκτός από τα προφανή οικονομικά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας, και την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως και τα ηθικά και ιδεολογικά πλεονεκτήματα της παρουσίας μεγάλου αριθμού Ελλήνων πολιτών σε μια περιοχή που τους έχει ανάγκη.
Πολύμορφη και ποικιλόμορφη, κατοικούμενη από διαφορετικούς λαούς είναι η Ελληνική Θράκη. Πάνω από δασωμένα, γεμάτα μυστήριο βουνά ξεκινούν ποτάμια, πού περνώντας από εύφορες πεδιάδες με μαύρο λιπαρό χώμα, καταλήγουν στο Θρακικό Πέλαγος. Εκεί, το βλέμμα ελεύθερο, δεν συναντά τα βουνά και τη θάλασσα της Νότιας Ελλάδας, αλλά χάνεται μέσα στις θαμπές, γεμάτες θλίψη και απροσδιόριστη γοητεία, πεδιάδες. Η διαυγής σκέψη των Ελλήνων παίρνει στη Θράκη δρόμους διαφορετικούς. Δρόμους, πού οδηγούν στις ιδιόμορφες αντιλήψεις και τα βαθιά αισθήματα του βυζαντινού ελληνικού κόσμου. Τον ιδιόμορφο κόσμο της Θράκης ελάχιστα γνωρίζουν οι περισσότεροι Έλληνες.

Οι επισκέψεις των Ελλήνων πέραν του Στρυμώνος και του Νέστου παραμένουν ακόμη και σήμερα πολύ περιορισμένες. Η Θράκη είναι αντιληπτή σήμερα στο συλλογικό εθνικό υποσυνείδητο ως χώρα μακρινή και δύσκολα προσπελάσιμη. Ωστόσο, η πρόσφατη κατασκευή της Εγνατίας Οδού έφερε τη Θράκη πολύ πιο κοντά προς τον κορμό του ελληνικού χώρου. Η αναζήτηση του εξωτικού και του διαφορετικού έχει γίνει ένα στοιχείο που μεγάλη μερίδα του κοινού του σημερινού τεχνολογικού κόσμου τοποθετεί στο κέντρο των ταξιδιωτικών του προτιμήσεων. Όμως και η αναζήτηση μιας άγνωστης, αλλά αληθινής Ελλάδας παραμένει ένα από τα κύρια αιτήματα του εσωτερικού τουρισμού στη χώρα μας. Η Θράκη αποτελεί σήμερα ένα πολιτισμικό κεφάλαιο που δημιουργήθηκε από τη μακροχρόνια συμβίωσή μας με άλλους λαούς και άλλους πολιτισμούς. Είναι όμως χώρος όπου διατηρούνται οι μνήμες της καθ’ ημάς Ανατολής και οι εμπειρίες της βαλκανικής ενδοχώρας, στοιχεία στενά δεμένα με την ιστορία και την ταυτότητά μας. Η χώρα της Θράκης με την ποικιλομορφία και την πολυμορφία που την χαρακτηρίζουν παρουσιάζει μοναδικό ενδιαφέρον και από φυσική, αλλά και από ιστορική άποψη.

Το κάλλος του φυσικού περιβάλλοντος της Ελληνικής Θράκης παραμένει άγνωστο, αλλά είναι απαράμιλλο. Η συνεχής αμμώδης παραλία του Θρακικού Πελάγους, που εκτείνεται από τον Στρυμώνα μέχρι τον Έβρο, τα δάση της ορεινής περιοχής της Ροδόπης, τα Στενά και οι εκβολές του Νέστου, η λεκάνη και το Δέλτα του Έβρου, η λίμνη Βιστωνίδα, οι λιμνοθάλασσες και οι βιότοποι της περιοχής μπορούν να γοητεύσουν κάθε φυσιολάτρη. Συμπληρωματικά, η Παλιά Ξάνθη, το Διδυμότειχο, το Σουφλί, οι παραδοσιακοί αγροτικοί οικισμοί της ορεινής περιοχής, τα μεγαλιθικά μνημεία και τα πέτρινα γεφύρια της Ροδόπης, τα φρούρια του Νέστου, τα αρχαία Άβδηρα, οι αρχαίες πόλεις της θρακικής ακτής, το μοναστικό Παπίκιο όρος, το βυζαντινό Πολύστηλο και ο νεότερος οικισμός των Αβδήρων, μαζί με την αρχαία και σύγχρονη Μαρώνεια και οικισμούς όπως οι Μεταξάδες του Έβρου, συγκροτούν ένα πανοραμικό ιστορικό πλαίσιο που αναφέρεται ευθέως στον κλασικό κόσμο, στο βυζαντινό μας παρελθόν και την ανατολική μας διάσταση. Η κατάλληλη υποδομή, που θα προσελκύει και θα βοηθά τον επισκέπτη, μπορεί έτσι να δημιουργήσει μια αγροτουριστική ανάπτυξη που θα εκμεταλλεύεται το ιστορικό υπόβαθρο, τη σπάνια ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος και την αγροτική καθημερινότητα της σημερινής ζωής. Εδώ ο φυγάδας της σύγχρονης αστικής ζωής ανακα¬λύπτει μία Ελλάδα που την φαντάζεται και που την αποζητά.
Η συνύπαρξη φυσικού κάλλους, ανθρώπινης ποικιλομορφίας και ιστορικού περιβάλλοντος συναντάται συμπαγής και παραμένει πάντα στη διάθεση του ταξιδιώτη στην Ελληνική Θράκη. Για παράδειγμα, ο Νομός Ξάνθης μόνος του διαθέτει πλήθος από ενδιαφέροντα στοιχεία, που μπορούν να αποτελέσουν τους κόμβους μιας ιστορικής περιήγησης που θα έχει κέντρο την Παλιά Πόλη της Ξάνθης και θα περιλαμβάνει τα ερείπια και το μουσείο των αρχαίων Αβδήρων, τον οικισμό της Γενισέας και τους δευτερεύοντες αρχαιολογικούς χώρους του Νομού. Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι το καλύτερα διατηρούμενο δείγμα της κοινοτικής οργάνωσης του Νέου Ελληνισμού που υπάρχει στον ελλαδικό χώρο και, χάρη στη διατήρησή του, συγκροτεί σήμερα ένα υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικών ρυθμών που καλύπτουν όλη την καθ’ ημάς Ανατολή. Τα μοναστήρια της Ξάνθης μπορούν να αποτελέσουν κέντρα θρησκευτικού τουρισμού. Οι καπναποθήκες της Ξάνθης, αλλά και αυτές της γειτονικής Γενισέας, αποτελούν μοναδικά ιστορικά βιομηχανικά συγκροτήματα. Ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων δίνει την εικόνα μιας αρχαίας και βυζαντινής πόλης και χαρακτηρίζει τον δεύτερο ελληνικό αποικισμό κατά την αρχαιότητα. Τα ερείπια της Αναστασιούπολης, του μετέπειτα Περιθεώριου, βρίσκονται δίπλα στη λίμνη Βιστωνίδα σε περιβάλλον μεγάλης φυσικής ομορφιάς. Τέλος, η Γενισέα αποτελεί μοναδικό δείγμα οικισμού, όπου έχουν αποτυπωθεί τα άμεσα δημογραφικά αποτελέσματα της τουρκικής κατάκτησης και η ακόλουθη αναγέννηση του Νέου Ελληνισμού. Περιγράφεται έτσι στον υπαρκτό χώρο ολόκληρη η ιστορική εξέλιξη της καθ’ ημάς Ανατολής και μάλιστα συγκεκριμενοποιείται σε μια συναρπαστική περιήγηση, που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μια μέρα.
Ανάλογο ιστορικό περιβάλλον συναντά κανείς στην κοιλάδα του Έβρου, όπου στις Φέρρες η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Κοσμοσώτηρας δίνει την εντύπωση του προαύλιου της Κωνσταντινούπολης, ενώ το βυζαντινό Διδυμότειχο και το βυζαντινό κάστρο του Πύθιου βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.
Αν θεωρήσουμε το απομακρυσμένο νησί της Σαμοθράκης ως τμήμα της Θράκης, τότε έχουμε έναν ακόμη πόλο έλξης που προσφέρει τα ερείπια της κλασικής αρχαιότητας μέσα σε ένα περιβάλλον μοναδικής φυσικής γοητείας.
Η ξενοδοχειακή υποδομή της Θράκης, παρά το ότι δεν είναι προσανατολισμένη προς τον σύγχρονο μαζικό τουρισμό μπορεί να γίνει η βάση περαιτέρω ανάπτυξης. Εκτός από τα δύο αρχαιολογικά, τα τρία εκκλησιαστικά και τα τρία λαογραφικά μουσεία της περιοχής, νέα μουσεία μπορούν να ιδρυθούν και να αναπτυχθούν, ώστε να καλύψουν το κοινοτικό και βιομηχανικό παρελθόν της καθ’ ημάς Ανατολής. Υπάρχει ήδη κτηριακή υποδομή που μπορεί αποτελεσματικά να υποστηρίξει και να ικανοποιήσει τους επισκέπτες που θα περιηγούνται την περιοχή. Τα ήδη αναστηλωμένα παραδοσιακά κτήρια, όπως και οι μελλοντικές αναστηλώσεις μπορούν να στεγάσουν μόνιμες εκθέσεις φωτογραφικών τεκμηρίων ή λαογραφικών εκθεμάτων που θα δίνουν μια ιστορική εικόνα του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής.

Δημήτρης Μαυρίδης
29 Μαΐου 2011

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

20/5/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με αγωνία για την αβέβαιη εξέλιξη της ιστορικά δραματικής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης που διέρχεται σήμερα ο τόπος, ομάδες προβληματισμού της κοινωνίας των πολιτών απεφάσισαν να ενώσουν τον εθνικό προβληματισμό τους και να αποταθούν ευθέως στον ύπατο θεσμικό αποδέκτη των ανησυχιών τους που είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με έγγραφη έκκληση προς αυτόν.

Με επιστολή τους ζητούν από αυτόν αλλά και τον ενθαρρύνουν, εξαντλώντας όλα τα όρια ευχερειών που του παρέχει το Σύνταγμα της χώρας, να προχωρήσει σε ανάληψη εθνικής πρωτοβουλίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης πραγματικής εθνικής ευθύνης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστάσεων. Το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός διαφορετικών ομάδων προβληματισμού από την κοινωνία πολιτών που εκπροσωπούν τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας αλλά και τις δυνάμεις του πολιτισμού συγκλίνουν στον κοινό προβληματισμό τους επιβεβαιώνει το μέγεθος του προβλήματος.

Οι υπογράφοντες το κείμενο πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεντρώνει την στιγμήν αυτή το κύρος αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών για την αποτελεσματική ανάληψη της ζητούμενης ιστορικής πρωτοβουλίας.

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Ζητούνται Ευρωπαίοι Ηγέτες


Μεταξύ Ελλήνων και Ελληνίδων συνεχίζεται η ασυνεννοησία. Άλλες έννοιες αποδίδουν οι μεν από τους δε στις ίδιες εκφράσεις και λέξεις. Σημαντικά κοινωνικά, πολιτικά ή και οικονομικά προβλήματα συζητιούνται σε συγκεντρώσεις «κωφών». Βέβαια, δεν είναι προνόμιο μόνο δικό μας. Το ίδιο παρατηρείται και μεταξύ των άλλων Ευρωπαίων που και αυτοί δίνουν την εντύπωση ότι το εγχείρημα στο οποίο συναινέσαμε με ενθουσιασμό πριν από 54 χρόνια όταν υπογράφτηκε η συνθήκη της Ρώμης (1957), δεν ήτανε βαθειά κατανοητό από τους εμπλεκόμενους εταίρους. Υπογράψαμε για να αφήσουμε πίσω μας τους στείρους εθνικισμούς και να βρούμε νέους τρόπους να αντιμετωπίζουμε πράξεις που οδήγησαν στο παρελθόν στην δυστυχία και στον θάνατο εκατομμυρίων Ευρωπαίων και όχι μόνο. Το τελευταίο ξεκάθαρο παράδειγμα αυτής της σύγχυσης παρατηρείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπόλαια στραφήκαμε σε διεύρυνση χωρίς να προϋπάρχει καμία προετοιμασία εμβάθυνσης. Αποτέλεσμα να φουντώσουν οι ανταγωνισμοί μεταξύ ορισμένων μελών, όπου με ξεπερασμένες πολιτικές που πηγάζουν από νοοτροπίες του παρελθόντος, δεν προσιδιάζουν στις ανάγκες της Ενωμένης Ευρώπης. Αναφέρομαι βέβαια στην διαμόρφωση οικονομικής πολιτικής που είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα εθνικιστικής νοοτροπίας. Διαμορφώνει μικρή ομάδα πλουσίων και εμπλουτίζει τον αριθμό των πτωχών.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τις επιπτώσεις που έχει η παλιά νοοτροπία δεν έχουμε παρά να συγκρίνουμε την συμπεριφορά παρόμοιων εντολοδόχων των συμφερόντων ξένων κλειδούχων της περιουσίας των αδυνάτων. «Τρόικα» με διαφορετική ονομασία εμφανίστηκε και στην κρίση της εποχής Τρικούπη «δυστυχώς επτωχεύσαμε», στην κρίση του 1910 και του 1930. Περιμένει κανείς ότι υπεύθυνοι για τις τύχες των μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως σήμερα, θα είχαν μάθει από τις ολέθριες συμπεριφορές κερδοσκόπων παλαιοτέρων εποχών και παραγωγών όπλων του θανάτου. Όλοι γνωρίζαμε και γνωρίζουμε τις αφόρητες πιέσεις που ασκούντο επί των ελληνικών Κυβερνήσεων για την αγορά όπλων και μάλιστα άχρηστων όπλων.

Η πάταξη των συμφερόντων με εθνικιστικά χρώματα που παρατηρούνται σε όλες τις εθνικές εκλογές, θα έπρεπε να ήταν εμφανή σε όλους. Θα πρέπει να επιλέξουμε το ταχύτερο τους οραματισμούς για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη, όπου η αλληλεγγύη και τα κοινά συμφέροντα να περνάνε σε πρώτο πλάνο ανοικοδόμησης της Ευρώπης. Τα ατυχήσαντα μέλη της Ευρώπης των 27, θα πρέπει να αναλάβουν και αυτά τις ευθύνες τους και να μην επιτρέψουνε άλλο την επέμβαση των στυλοβατών της επικίνδυνης οικονομικής πολιτικής των στενά εθνικιστικών συμφερόντων.

Καιρός είναι να επιστρέψει η Ευρώπη στα ιδεώδη της!

Β. Τ. 6/4/2011

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Τώρα οι νέοι δείχνουν το internet στους μεγάλους.

Κάντε κλικ στην εικόνα για περισσότερα

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ή Γέννηση του Νοσοκομείου - Πρόοδος στην Καρδιολογία.


Του δρ. ΠΑΥΛΟY Κ. ΤΟΥΤΟΥΖΑ
Καθηγητή - Διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.)

Ώς γνωστόν, το Νοσοκομείο, γεννήθηκε στο Βυζάντιο τον 4ο αιώνα Ήταν ένας Ξενών δίπλα σε Μονή, όπου για πρώτη φορά στην Ιστορία νοσηλεύονται και άποροι, ενίοτε κατά πλειονότητα। Με τη φιλανθρωπία και την αλληλεγγύη πού εισήγαγε ό χριστιανισμός, το πρώτο Νοσοκομείο έγινε στην Καππαδοκία από το Μ. Βασίλειο και στη συνέχεια τα Νοσοκομεία εξαπλώθηκαν σε όλη την έκταση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, πάντα δίπλα σε Μονή. Εκεί ή νοσηλεία ενισχύετε ή γινόταν κατά βάση και αποκλειστικά από νοσηλευτές και νοσηλεύτριες Μοναχούς και Μοναχές. Οι ιατροί, Άσκληπιάδες, πάντα ελεύθεροι με ιδιωτικό ιατρείο, βαθμηδόν και κατά ολίγον προσέφεραν υπηρεσίες σε αυτούς τούς Ξενώνες, ακόμη και για προσωπικό συμφέρον, αφού έτσι αποκτούσαν καλή φήμη. Έτσι δημιουργήθηκαν και οι πρώτες Ιατρικές Σχολές. Ή πρόοδος ήταν τόσο σημαντική ώστε, μεταξύ των διαφόρων εγχειρήσεων π. χ. για κιρσούς, αρτηριακά ανευρύσματα κ.α, να γίνει και εγχείρηση διαχωρισμού συμφυών παίδων, σιαμαίων αδελφών (948 μ.Χ.). Μεγάλοι Ξενώνες ήσαν φημισμένοι, ως της Σαμψούντος, Κράλλη, τού Λιβός, όπου εδέχοντο μόνον γυναίκες, και, βέβαια της Μονής Παντοκράτορος.

Ό Ξενών-Νοσοκομείο τής Μονής Παντοκράτορος στην Κωνσταντινούπολη το 1.100μ.Χ. κέκτηται ενός Τυπικού, το όποιο θα ζήλευε ακόμα και το σύγχρονο καλό Νοσοκομείο τής Δύσης, ως αναφέρει στο ωραίο του βιβλίο «Ή Γέννησις του Νοσοκομείου στο Βυζάντιο» ό Αμερικανός TIMOTHY MILLER, μετάφραση Ν. Κελέρμενος. Είχε τέσσερις κλινικές και εξ αυτών ή μία ήταν γυναικολογική.

Τονίζεται το θέμα τής γυναίκας, επειδή αυτή δεν είχε δει στον ήλιο μοίρα έπη εποχής Ασκληπιείων στην αρχαιότητα. Ίάτραινες δεν υπήρχαν στην αρχαιότητα, ενώ τώρα στη Μονή Παντοκράτορος βασιλεύουν οι γιατρίνες και ιδίως νοσηλεύτριες. Και όχι μόνον οι γυναίκες, αλλά κυρίως οι φτωχοί και οι άποροι στην αρχαιότητα δεν έβλεπαν οι καημένοι Άσκληπιάδη, θα ήσαν τυχεροί πολύ να σκύψουν επάνω τους κάποιοι σαν τον Κλέμπαχ μαζί με τον Ευαγγελιστή Λουκά, τον Αγαπητό, τον 1ο μ. Χ. αιώνα. Οι πλούσιοι πάντα είχαν το γιατρό τους σπίτι. Όμως ό αυτοκράτωρ Αλέξιος Κομνηνός, πριν αποχαιρετήσει τον ήλιο το 1.118 μ.Χ., οι γιατροί του Καλλικλής και Παντεχνής τον νοσήλεψαν ένα διάστημα στο Νοσοκομείο των Μαγγάνων. Οι γιατροί του είχαν επισημάνει Ότι τα οιδήματα στα πόδια και ή συνεχής δύσπνοια - όρθόπνοια κατά τη νύχτα οφειλόταν στην καρδιά. Με την ψηλάφηση τού σφυγμού διαπίστωναν αρρυθμίες. Δηλαδή οι γιατροί μιλούσαν για καρδιακή ανεπάρκεια και συζητούσαν για καθαρκτικό, να κινηθεί το έντερο και να φύγουν από' αυτό υγρά, ν' ανακουφιστεί λιγάκι ό αυτοκράτωρ. Αύτη ή τακτική ίσχυε μέχρι τη δεκαετία τού 1950 πού βγήκαν τα διουρητικά. Ώστε έπη Βυζαντίου ήσαν μεγάλες οι εξελίξεις στην Ιατρική. Χωρίς το χριστιανισμό δεν υπήρχε προοπτική αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας για ίδρυση Ξενώνος. Το ενδιαφέρον τότε ήταν στραμμένο στα κατά τόπους κολοσσιαία. Ουδείς αρχαίος, Ελλην ή Ρωμαίος, αποφάσισε να αφιερωθεί στο Θεό νοσηλεύοντας αρρώστους και δαπανώντας ότι έχει και δεν έχει ως ό Μ. Βασίλειος για να μην είναι άφρων. Και ή ατμόσφαιρα μέσα στο Νοσοκομείο τώρα γίνεται συλλογική με λογική. Δεν θεραπεύει ό ιερεύς, διευθυντής είναι ό Πριμμηκύριος, πάντοτε έμπειρος γιατρός, με δύο άλλους έμπειρους γιατρούς σε κάθε κλινική και τέσσερις ειδικευομένους (υπουργούς). Δεν είχαν θέση έδώ οι μαγείες και ελεύθερα διάβαζαν τον Γαληνό, πού δεν ήταν χριστιανός. Ή Γαλλίδα συγγραφεύς CONGOURDEAU αναφέρει (2004) ότι ή Ηγουμένη τής Μονής συνιστούσε να διαβάζουν οι Μοναχές τον Γαληνό, ό όποιος δεν τις εμποδίζει σε τίποτα να είναι ευσεβείς.

Ό Ιπποκράτης στο Βυζάντιο απεικονίζεται μεταξύ άγιων.

Μετά το Βυζάντιο το λόγο έχει ή Δύση. Είναι ή Ευρώπη και ή Ασία των πάλαι ποτέ βαρβάρων, οι όποιοι με το χριστιανισμό από τον 4ο και τούς μετέπειτα αιώνες σιγά-σιγά εκπολιτίστηκαν. Και Όταν έγινε αυτό, λόγο φθόνου, κατέστρεψαν οι Σταυροφόροι την Κωνσταντινούπολη και πήραν Ότι πολύτιμο είχε ή Βασιλεύουσα, και αγνώμονες από τις τόσες ευεργεσίες πού είχαν δει από αυτήν, την αποδυνάμωσαν τόσο ώστε να πέσει εύκολο θύμα τού Πορθητή Μωάμεθ. Το καλό είναι ότι οι Δυτικοί οργανώνονται και αποκτούν καλό Νοσοκομείο μετά το 1.300 μ.Χ., παρ' όλο ότι ή ατζαμοσύνη τους είναι ορατή με το γεγονός ότι σε κάθε κρεβάτι μπορεί να είχαν δυο και τρεις αρρώστους, όπερ αδιανόητο για το Βυζαντινό Νοσοκομείο. Ως πόλη τη σκυτάλη από την Κωνσταντινούπολη την παίρνει ή Πάντοβα, πιθανότατα επειδή οι Σταυροφόροι μαζί με τα λείψανα του Ευαγγελιστή Λουκά πού μετέφεραν εκεί από την Πόλη, πήραν και το πλούσιο Τυπικό της οργάνωσης του Νοσοκομείου της Μονής Παντοκράτορος. Σημασία έχει ότι ή Πάντοβα ακτινοβολεί σε όλη την Ευρώπη και μετ' ου πολύ θα δοξαστούν πολλοί: ό LEONARDO DA VINCI( 1452-1519) με σχέδια ανατομίας του ανθρώπου σε αριθμό άνω των 50, ό ANDRE VESALE (1514-1564) από το Βέλγιο με το πρώτο σύγγραμμα ανατομίας, ό Ιταλός GIROLAMO FABRIZIO (1533-1619) πού περιέγραψε τις βαλβίδες των φλεβών και είναι εκείνος πού ανήγειρε το πρώτο αμφιθέατρο ανατομείου, ονόματι BO , O WILLIAM HARNEY ( 1578-1657) από την Αγγλία, ό όποιος αναφέρει ότι ή καρδιά λειτουργεί ως αντλία ενός κλειστού συστήματος. Έτσι επαναλαμβάνεται ή κυκλοφορία τής ίδιας ποσότητας αίματος, πέντε περίπου λίτρων, κάθε λεπτό. Στην Πάντοβα επίσης το 1760 ό ΜORGAGNI σε νεκροψία δείχνει τις στεφανιαίες αρτηρίες, ένοχες τής στηθάγχης.

Βεβαίως ιατρικές εξελίξεις βαθμηδόν σημειώνονται σε άλλες χώρες του Τριαδικού Θεού ανά την Ευρώπη. Το 1770 στην Αγγλία ό ΗERBERDEN μιλάει για τη στηθάγχη. Στη Γαλλία ό LOUIS PASTEUR (1822-1895) ανακαλύπτει τη μικροβιολογία αποδεικνύοντας ότι καθετί το ζωντανό, περιλαμβανομένων και των μικροβίων, προέρχεται από άλλον ζώντα οργανισμό. Το 1895 γίνεται ή ανακάλυψη των άκτίνων-Χ από το Γερμανό ROENTGEN. Στην Ολλανδία το 1900 ό EINTHOVEN ανακάλυψε το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Στη Ρωσία το 1905 πρώτος ό ΚOROTCOFF με πιεσόμετρο μετράει στο βραχίονα την αρτηριακή πίεση, συστολική-μεγάλη και διαστολική-μικρή, το δεν 1913 ό ΑNITSCOV, επίσης Ρώσος, μιλάει για το κακό πού μπορεί να κάνει ή χοληστερίνη.

Ό Γερμανός FORSSMAN το 1929 κάνει τον πρώτο καθετηριασμό καρδιάς (τον έκανε στον εαυτό του), πού άνοιξε το δρόμο προς τη στεφανιογραφία και την καρδιοχειρουργική. Το 1947 ό Αμερικανός BECK ανασταίνει με ηλεκτρικό SHOCK ασθενή πού εμφάνισε κοιλιακή μαρμαρυγή και ό ομοεθνής του ΖOLLL το 1952 θεραπεύει ασθενή πάσχοντα από κολποκοιλιακό αποκλεισμό με τεχνητή βηματοδότηση τής καρδιάς. Από διαγνωστικής πλευράς στη Σουηδία το 1954 ό ΕDLER ανακάλυψε το ύπερηχοκαρδιογράφημα. Στην Αγία Πετρούπολη το 1964 ό Ρώσος ΚOLESSOV έκανε το πρώτο μπαϊπάς στεφανιαίων με τοποθέτηση αρτηριακού μοσχεύματος και στην Ελβετία το 1977 ό Ανδρέας GRUENTZNIC έκανε την πρώτη αγγειοπλαστική, διάνοιξη στεφανιαίας με μπαλόνι. Οι εξελίξεις είναι ταχείες. Ό ασθενής με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου το 1950 νοσηλεύεται σε γενικό θάλαμο του νοσοκομείου με υψηλή θνησιμότητα, 30-40%. Στην πραγματικότητα μένει ακίνητος έπη 30-40 μέρες και ό ιατρός απλώς τον παρακολουθεί ανευρύσματα είναι ακόμη ζωντανός, δεν έχει κανένα φάρμακο αντιμετώπισης τής επιπλοκής του. Τα διουρητικά π. χ. LASIX δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί και τα μόνα φάρμακα πού έχει για τούς καρδιοπαθείς είναι τα νιτρώδη για την καταστολή του πόνου και ή δακτυλίτις για την ενίσχυση τής καρδιακής συστολής.

Αλλά τόσο το digoxin-δακτυλίτις όσο και τα νιτρώδη δεν επηρεάζουν την εξέλιξη του εμφράγματος και ή σωτηρία έρχεται με το ηλεκτρικό σοκ. Το 1960 αρχίζει ή λειτουργία τής Εντατικής Μονάδος Θεραπείας (ΜΕΘ), ή οποία στηρίζεται στη θεραπευτική ισχύ του ηλεκτρικού σοκ. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται εξ αρχής το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και τώρα ή νοσοκομειακή θνησιμότητα πέφτει χαμηλά, στο 15%. Με ένα ηλεκτρικό σοκ σώζονται πολλοί τις πρώτες ήμερες του εμφράγματος πού τότε είναι υψηλή ή θνησιμότητας. Από τη δεκαετία του 1960 βελτιώνεται ή θνησιμότητα του οξέος εμφράγματος με την ανακάλυψη φαρμάκων ως οι β-αναστολείς, οι α- ΜΕΑ με πρωταγωνιστή τον ημέτερο Χαράλαμπο Γαβρά, οι ανταγωνιστές του ασβεστίου, ή χρήση τής ασπιρίνης και ή ανακάλυψη των θρομβολυτικών φαρμάκων, και, τέλος με την αγγειοπλαστική με μπαλόνι, πράξη θεραπευτική, στην οποία ήταν σημαντική ή συμβολή του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου υπό την ερευνητική ομάδα του Χριστόδουλου Στεφανάδη.

Εκ των ανωτέρω ό απόμακρος σκεπτικιστής γέρνει προς το χριστιανισμό. Τόσοι αιώνες προόδου τής Καρδιολογίας, φανταστικής θα έλεγαν πολλοί, και όλες οι εξελίξεις σε χώρες πού έχουν επίσημη θρησκεία το χριστιανισμό. Ή γυναίκα παντρεύεται έναν άνδρα και αντιμετωπίζεται ως ίση με αυτόν από το δικαστήριο. Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια, Βαγδάτη, μεγάλες πόλεις τής Ιστορίας, δεν προσέφεραν στην Καρδιολογία και έγιναν υποδεέστερες από τις άγνωστες Πετρούπολη, Στοκχόλμη και Παρίσι. Με το σκεπτικό αυτό δεν επιτρέπεται οι Δυτικοί να παρακάμπτουν το Βυζάντιο πού άνοιξε το δρόμο τής χαράς και τής προόδου.

πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. ΣΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ. ΤΕΥΧΟΣ 225.


Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ευκαιρία για μεγάλες «αρπαχτές» εφοριακών η περαίωση .


Η περαίωση απέδωσε μεν, στο δημόσιο ταμείο έσοδα πάνω από αυτά που το οικονομικό επιτελείο προσδοκούσε, έδωσε όμως συγχωροχάρτι σε μεγαλοφοροφύγάδες, αλλά ταυτόχρονα και την ευκαιρία σε εφοριακούς του συστήματος να κάνουν μεγάλες αρπαχτές.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς στις 4/1 στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα ΜEGA», στην περαίωση προσήλθαν πάνω από 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, βεβαιώθηκαν ποσά 2 δις € και το δημόσιο εισέπραξε μέσα στο 2010 ένα (1) δις €, ενώ 800 εκ. υπολογίζεται να εισπράξει από τις δόσεις το 2011 και ένα μικρότερο ποσό το 2012.
Αλλά και εδώ πλήρωσαν οι μικροί που από το 1978 που έγινε η πρώτη περαίωση, έσπευδαν να μπαίνουν στις περαιώσεις για να αποφεύγουν το πλιάτσικο των λαμογιών του ελεγκτικού μηχανισμού.

Πάντα στις περαιώσεις έμπαιναν οι πλέον ειλικρινείς που αν και δεν είχαν τίποτε να κρύψουν ήθελαν να αποφύγουν τους εκβιασμούς των ελεγκτών, με το γνωστό «ή τα δίνεις ή σε ελέγχουμε και κάτι θα σου βρούμε και τότε θα πληρώσεις περισσότερα». Αντίθετα οι μεγαλοφοροφυγάδες έχουν τις άκρες τους στα υψηλά ελεγκτικά κλιμάκια και όταν ακόμη ελέγχονται οι έλεγχοι τους βγάζουν με το αζημίωτο βέβαια καθαρούς και δεν είχαν λόγο να μπαίνουν στις ετήσιες περαιώσεις.
Αυτές τις άκρες χρησιμοποίησαν και τώρα οι μεγαλοοφειλέτες και έδωσαν στο κράτος ακόμη και 10 φορές λιγότερα, από όσα έγραφε το εκκαθαριστικό και αυτό θα φανεί , αν γίνει επανέλεγχος.
Ευτυχώς όμως που παντού, ακόμη στις ΔΟΥ, υπάρχουν - έστω και λίγοι, αλλά υπάρχουν - έντιμοι υπάλληλοι οι οποίοι αποκάλυψαν στο kentri.gr το σύστημα που έδωσε την ευκαιρία σε ελεγκτές και προϊσταμένους κυρίως σε μεγάλες ΔΟΥ να κάνουν μεγάλες αρπαχτές.

Όταν εστάλησαν από το ΚΕΠΥΟ τα εκκαθαριστικά σημειώματα της περαίωσης, οι μικροί πήγαν στις τράπεζες και πλήρωσαν. Κάποιοι που είχαν ενστάσεις για τα ποσά και τις περαιούμενες χρήσεις πήγαιναν στις ΔΟΥ για διόρθωση τυχών λαθών.
Σε περιπτώσεις που πραγματικά υπήρχαν λάθη, οι ΔΟΥ εκδίδουν νέο εκκαθαριστικό.
Αυτό γίνεται με την παρέμβαση του ελεγκτή στο ηλεκτρονικό σύστημα, ο οποίος διορθώνει το λάθος και εκδίδει νέο εκκαθαριστικό με τον συνυπολογισμό και τυχών προστίμων.
Επιχειρηματίες που έχουν ειδική σχέση, άμεσα ή μέσω τρίτου, με Ελεγκτή ή τον Έφορο στη ΔΟΥ στην οποία ανήκει, μπορεί να μην πληρώνει – και αυτό συμβαίνει- ούτε τους προσδιορισμένους φόρους ούτε τα ποσά των προστίμων, αλλά ούτε και τις πραγματικές οφειλές στο Δημόσιο.

Ο Έφορος σε συνεργασία με τον Ελεγκτή, εννοείται βέβαια με το αζημίωτο, εκδίδει εκκαθαριστικό ακόμη και 10 φορές κάτω από τους φόρους και τα πρόστιμα που πρέπει να εισπράξει το δημόσιο.
Το κόλπο βέβαια συνεχίζεται και με επιχειρήσεις στις οποίες δεν εστάλη
από το ΚΕΠΥΟ εκκαθαριστικό περαίωσης. Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση προσέρχεται αυτοβούλως στη ΔΟΥ ή καλείται αυτεπαγγέλτως. Εκεί με τους δικούς τους ελεγκτές και εφόρους και πάντα με το αζημίωτο γίνονται συμβιβασμοί σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταγγελίες για αρπαχτές κυρίως σε μεγάλες ΔΟΥ, έχουν φθάσει και στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, παράγοντες του υπουργείου φέρονται να αντέδρασαν σ΄ αυτές τις καταγγελίες ως εξής: «εμείς πιάσαμε τους στόχους, άσε να πάρουν και αυτοί».