Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ελληνική Γλώσσα - τροφός όλων των γλωσσών.


Με τίτλο «Ελληνική Γλώσσα - τροφός όλων των γλωσσών»,η Αναστασία Γονέου, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η Ομηρική (Ελληνική) Γλώσσα, αποτελεί τη βάση επάνω στην οποία στηρίχτηκαν πλήθος σύγχρονων γλωσσών. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε καμία άλλη αναφορά, ακόμα κι αν δεν είχε διασωθεί κανένα προκατακλυσμιαίο μνημείο, θα αρκούσε η Ελληνική Γλώσσα ως απόδειξη της ύπαρξης στο παρελθόν, μίας εποχής μεγάλου πολιτισμού. Στη γλώσσα μας είναι εμφυτευμένη όλη η γνώση που κατέκτησε ο άνθρωπος, έως την παρούσα στιγμή. Κάθε ελληνική λέξη-όρος φέρει ένα βαρύ φορτίο νόησης, φορτίο που οι προγενέστεροι 'εξόδευσαν', για να κατακτήσουν γνωστικά τη συγκεκριμένη έννοια και να την 'βαπτίσουν' με το συγκεκριμένο όνομα-λέξη».

Παραδείγματα:

AFTER = Από το ομηρικό αυτάρ= μετά. Ο Όμηρος λέει: ''θα σας διηγηθώ τι έγινε αυτάρ''.

AMEN = λατινικά: amen. Το γνωστό αμήν προέρχεται από το αρχαιότατο ή μήν = αληθώς, (Ιλιάδα Ομήρου β291-301), ημέν. Η εξέλιξη του ημέν είναι το σημερινό αμέ!

BANK = λατινικά pango από το παγιώ, πήγνυμι. Οι τράπεζες πήραν την ονομασία τους από τα πρώτα 'τραπέζια' (πάγκους) της αγοράς.

BAR = λατινικά: barra από το μάρα = εργαλείο σιδηρουργού.

BOSS = από το πόσσις = ο αφέντης του σπιτιού.

BRAVO = λατινικό, από το βραβείο.

BROTHER = λατινικά frater από το φράτωρ.

CARE = από το καρέζω.

COLONIE από το κολώνεια = αποικιακή πόλη.

DAY = Οι Κρητικοί έλεγαν την ημέρα 'δία'. Και: ευδιάθετος = είναι σε καλή μέρα.

DISASTER = από το δυσοίωνος + αστήρ

DOLLAR = από το τάλλαρον = καλάθι που χρησίμευε ως μονάδα μέτρησης στις ανταλλαγές. π.χ. «δώσε μου 5 τάλλαρα σιτάρι». Παράγωγο είναι το τάλληρο, αλλά και το τελλάρo!

DOUBLE = από το διπλούς - διπλός.

EXIST = λατινικά ex+sisto από το έξ+ίστημι= εξέχω, προέχω.

EXIT = από το έξιτε = εξέλθετε

EYES = από ! το φάεα = μάτια.

FATHER = από το πάτερ (πατήρ).

FLOWER =! λατινικά flos από το φλόος.

FRAPPER = από το φραγκικό hrappan που προέρχεται από το (F)ραπίζω = κτυπώ ( F= δίγαμμα).

GLAMOUR = λατινικό gramo ur από το γραμμάριο. Οι μάγοι παρασκεύαζαν τις συνταγές τους με συστατικά μετρημένα σε γραμμάρια και επειδή η όλη διαδικασία ήταν γοητευτική και με κύρος, το gramou r - glamou r, πήρε την σημερινή έννοια.

HEART, CORE = από το κέαρ = καρδιά.

HUMOR = από το χυμόρ = χυμός (Στην ευβοϊκή διάλεκτο, όπως αναφέρεται και στον Κρατύλο του Πλάτωνος, το τελικό ' ς' προφέρεται ως 'ρ'. Π.χ.

σκληρότηρ αντί σκληρότης).

I = από το εγώ ή ίω, όπως είναι στην βοιωτική διάλεκτο.

ILLUSION = από το λίζει = παίζει.

ΙS = από το είς.

KARAT = εκ του κεράτιον, (μικρό κέρας για τη στάθμιση βάρους).

KISS ME = εκ του κύσον με = φίλησέ με (...είπε ο Οδυσσέας στην Πηνελόπη).

LORD = εκ του λάρς. Οι Πελασγικές Ακροπόλεις ονομάζονταν Λάρισσες και ο διοικητής τους λάρς ή λαέρτης. Όπως: Λαέρτης - πατέρας του Οδυσσέα).

LOVE = λατινικό: lo! ve από το 'λάFω'. Το δίγαμμα (F) γίνεται 'αυ' και ' λάF ω' σημαίνει ''θέλω πολύ''.

MARMELADE = λατινικά melimelum από το μελίμηλον = κυδώνι.

MATRIX = από το μήτρα.

MATURITY = λατινικά: maturus από το μαδαρός= υγρός.

MAXIMUM = λατινικά: maximum από το μέγιστος.

MAYONNAISE = από την πόλη Mayon, που πήρε το όνομά της από το Μάχων = ελληνικό όνομα και αδελφός του Αννίβα.

ME = από το με.

MEDICINE = λατινικά :medeor από το μέδομαι, μήδομαι = σκέπτομαι, πράττω επιδέξια. Και μέδω = φροντίζω, μεδέων = προστάτης.

MENACE = από το μήνις.

MENTOR = από το μέντωρ.

MINE = από το Μινώαι (= λιμάνια του Μίνωα, όπου γινόταν εμπόριο μεταλλευμάτων. «Κρητών λιμένες, Μίνωαι καλούμεναι».

(Διοδ.Σικελ.Ε'84,2).

MINOR = λατινικά: minor από το μινύς = μικρός. Στα επίσημα γεύματα είχαν το μινύθες γραμμάτιον, ένα μικρό κείμενο στο οποίο αναγραφόταν τι περιελάμβανε το γεύμα. Παράγωγο το... menu!

MODEL = από το μήδος= σχέδιο (η ίδια ρίζα με τη μόδα (= moda).

MOKE = από! το μώκος = αυτός που χλευάζει.

MONEY = λατινικό: moneta από το μονί! α = μόνη επωνυμία της Θεάς Ήρας:

Ηραμονία. Στο προαύλιο του ναού της Θεάς στη Ρώμη ήταν το νομισματοκοπείο και τα νομίσματα έφεραν την παράστασή της, (monetae).

MOTHER = από το μάτηρ, μήτηρ.

MOVE = από το ομηρικό αμείβου = κουνήσου!

MOW = από το αμάω = θερίζω.

NIGHT = από το νύχτα.

NO = λατινικό: non, ne εκ του εκ του νη: αρνητικό μόριο ( ''νέ τρώει, νέ πίνει''), ή (νηπενθής = απενθής, νηνεμία = έλλειψη ανέμου.

PAUSE = από το παύση.

RESISTANCE = από το ρά + ίστημι.

RESTAURANT = από το ρά + ίσταμαι = έφαγα και στηλώθηκα.

RESTORATION = λατινικά restauro από το ρά+ίστημι, όπου το ρά δείχνει συνάρτηση, ακολουθία, π.χ . ρά-θυμος, και ίστημι = στήνομαι.

SERPENT = λατινικά serpo από το έρπω (ερπετό). H δασεία ( ') προφέρεται ως σ = σερπετό.

SEX = από το έξις. Η λέξη δασύνεται και η δασεία μετατρέπεται σε σίγμα και = s + έξις.

SIMPLE = από το απλούς (η λέξη δασύνεται).

SPACE = από το σπίζω = εκτείνω διαρκώς.

SPONSOR από το σπένδω = προσφέρω! (σπονδή).

TRANSFER από το τρύω (διαπερνώ) + φέρω. Transatlantic = διαπερνώ τον Ατλαντικό.

TURBO = από το τύρβη = κυκλική ταραχώδης κίνηση.

YES = από το γέ = βεβαίως.

WATER = από το Ύδωρ (νερό), με το δ να μετατρέπεται σε τ.

πηγή: www.schizas.com

Η αισιοδοξία στοιχείο ισχύος.


Συνεχίζουμε να είμαστε πρωταθλητές στην καλλιέργεια απαισιοδοξίας. Ακόμα και μια μικρή χώρα που έχασε την αυτοκυριαρχία της, μπορεί να ανακτήσει θέση ισχύος με ορισμένες προϋποθέσεις. Στην διαμάχη για κατάκτηση μεταλλίου στον αγώνα της ανάκαμψης από την παγκόσμια οικονομική και ηθική κρίση, παίζει σημαντικό ρόλο η καλλιέργεια αισιόδοξου κλίματος που είναι η βάση της αυτοπεποίθησης που οδηγεί στην δημιουργία. Υπονομεύουμε τις σημαντικές πιθανότητες γρήγορης ανάκαμψης όταν καθημερινά μας βομβαρδίζουνε με απαισιόδοξα προγνωστικά και την πεποίθηση αυτοδιορισμένων αξιολογιτών των δυνατοτήτων μας, με την επωδό ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ανίκανοι για θετικά έργα.
Κι όμως καθημερινά αν ψάξει κανένας προσεκτικά τις εφημερίδες θα βρει παραδείγματα που αποδεικνύουν το αντίθετο. Προ εβδομάδος είχα αναφερθεί σε ορισμένες κινήσεις και δράσεις που μόνο αισιόδοξοι και δημιουργικοί πολίτες μπορούσαν να είναι υπεύθυνοι. Σήμερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στην σελίδα για επικαιρότητες έχει 6 παραδείγματα πρωτοβουλιών πολιτών που αποδεικνύουν αισιοδοξία, δημιουργικότητα, πρωτοτυπία. Παραθέτω τους τίτλους
  • «Παιδιά έφτιαξαν εκπληκτικά ρομπότ» (πήραν 2 χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο),
  • «Κοινός μηχανισμός δασοπυρόσβεσης». Η Ελλάδα συμμετέχει σε πρόγραμμα κοινής δράσης με τους Ισπανούς, Γάλλους, Ιταλούς, Πορτογάλους για την εφαρμογή προγράμματος δασοπυρόσβεσης,
  • «Όπλα από το ΕΜΠ κατά πυρκαγιών». Τεχνολογία και μάλιστα ελληνική για την προστασία των δασών υπάρχει. Αυτό είναι το χθεσινό μήνυμα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το ΕΜΠ παρουσίασε 8 διαφορετικά προγράμματα για την δημιουργία τεχνολογίας πυρόσβεσης και ανάσχεσης. Βέβαια λείπει ακόμα η πολιτική βούληση,
  • «Ουρά για δωρεάν κούρεμα σε παραλία του Π. Φαλήρου!». Εφευρετικοί νέοι κομμωτές προσέφεραν δωρεάν την χαρά καλοπισμού σε 150 θύματα της οικονομικής κρίσης!!!,
  • «Μείωση τιμής και στο κρασί». Συνεργασία οινοπαραγωγών με θετικά αποτελέσματα. Ποιος πιστεύει ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να συνεργαστούνε?

Στις δύσκολες ώρες οι Έλληνες συσπειρώνονται.


Β.Τ. 16/6/2010

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ελληνικό αδιέξοδο.

Ο κ. Μαυρίδης έγραψε:

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μια ιδιότυπη μορφή υπανάπτυξης : παρά την παρουσία ενός ικανού, με σύγχρονη εκπαίδευση εργατικού δυναμικού, τα προϊόντα τα οποία η χώρα παράγει είναι χαμηλής τεχνολογικής μορφής και δεν έχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Χαρακτηριστική είναι η παντελής έλλειψη μηχανοκατασκευαστικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία, όπως και η απουσία μεταβιομηχανικών δραστηριοτήτων. Με άλλα λόγια, παρά την υπάρχουσα δυναμική, που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά μικρών δυναμικών χωρών της Δυτικής Ευρώπης ή της Νοτιοανατολικής Ασίας, η χώρα παραμένει προσκολλημένη σε παρωχημένες μορφές οικονομικής ανάπτυξης και αδυνατεί να ενταχθεί ισότιμα και ανταγωνιστικά στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Εξάλλου, η οικονομική ευρωστία είναι σήμερα προϋπόθεση εθνικής ανεξαρτησίας, όπως και είναι η βάση της ισχύος η οποία κάνει τη χώρα σεβαστή.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε;

Ο περιορισμός των δαπανών, που ήδη εφαρμόζεται, φαίνεται να είναι κάτι το απλό μπροστά στην ανάγκη να αυξήσουμε την παραγωγή πλούτου, δηλαδή να αναστήσουμε την μεταποίηση και να ενισχύσουμε τις βιομηχανικές δραστηριότητες. Θα πρέπει, λοιπόν, να παραιτηθούμε από αυτές τις οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες; Αυτό όμως θα σήμαινε την αποδοχή της περιθωριοποίησης και της οικονομικής ανέχειας. Δεν υπάρχει όπως φαίνεται άλλη διέξοδος: είναι κατεπείγουσα η ανάγκη ριζικού εκσυγχρονισμού και ένταξής μας στον σύγχρονο κόσμο. Αυτό, παρ’ όλο που φαίνεται δύσκολο, το έχουμε κατορθώσει κατ’ επανάληψη κατά την ιστορική μας πορεία και μάλιστα σε εποχές που στερούμεθα πολιτικής ανεξαρτησίας.

Σήμερα ο ριζικός εκσυγχρονισμός μας δεν μπορεί να γίνει παρά με την καθοδήγηση και ηγεσία ενός πολιτικού συστήματος, που βέβαια θα πρέπει να έχει αποβάλει τα μειονεκτήματα του παρόντος. Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Ριζικά μέτρα πρέπει να ληφθούν κατεπειγόντως. Είναι, λοιπόν, σε αυτή την κρίσιμη καμπή αναγκαία η κάθαρση. Η διαφθορά πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Η δημαγωγία και η μετριότητα πρέπει να αποδοκιμασθούν από το εκλογικό σώμα. Νέα πρόσωπα πρέπει να αναδυθούν. Αυτά προϋποθέτουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, τη διατύπωση ενός νέου οράματος.

Πιστεύουμε ότι οι δυνατότητες του Ελληνισμού για επιβίωση είναι τεράστιες. Από αυτές πρέπει να αντλήσουμε τη σταθερότητα και τη σοβαρότητα μιας πολιτικής που θα μας οδηγήσει στην ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας μας.

Για όσους είναι γεννημένοι μεταξύ 1950 – 1970 + λίγο παραπάνω Το παιδί του χθές, γονιός του σήμερα..


H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς
καταφέραμε να επιβιώσουμε.
Είμαστε μια γενιά σε αναμονή:
περάσαμε την παιδική μας ηλικία
περιμένοντας. Έπρεπε να
περιμένουμε δύο ώρες μετά το
φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο
ώρες μεσημεριανό ύπνο για να
ξεκουραστούμε και τις Κυριακές
έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο
το πρωί για να κοινωνήσουμε.
Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με
την αναμονή.
-
Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο
να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα
ζωντανοί.
-
Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς
ζώνες ασφαλείας και αερόσακους.
Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών,
πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι
και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο
της τουριστικής θέσης».
-
Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα,
ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων
ασφαλείας για τα παιδιά..
Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη
και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ,
καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς
δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν
φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν
κοφτερές γωνίες.
-
Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν
βίαια. Περνάγαμε ώρες
κατασκευάζοντας αυτοσχέδια
αυτοκίνητα για να κάνουμε
κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια
κατηφόρα και μόνο τότε
ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει
να βάλουμε φρένα. Παίζαμε
«μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας
δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση..
-
Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας
το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και
δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά
μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα
στους δρόμους. Κανείς δεν
μπορούσε να μάς βρει. Τότε δεν
υπήρχαν κινητά. Σπάζαμε τα
κόκαλα και τα δόντια μας και δεν
υπήρχε κανένας νόμος για να
τιμωρήσει τους «υπεύθυνους»
-
Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε
πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν
έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι
συνηθισμένο για παιδιά και όλα
θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή
μερικά ράμματα.. Δεν υπήρχε
κάποιος να κατηγορήσεις παρά
μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε
καυγάδες και κάναμε καζούρα ο
ένας στον άλλος και μάθαμε να το
ξεπερνάμε.
-
Τρώγαμε γλυκά και πίναμε
αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν
παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από
εμάς να ήταν χοντρός και αυτό
ήταν όλο. Μοιραζόμασταν
μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή
οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας
δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φορά
κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και
οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν
πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό
ξύδι.
-
Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99
τηλεοπτικά κανάλια,
βιντεοταινίες με ήχο surround,
υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε
φίλους. Κανονίζαμε να βγούμε
μαζί τους και βγαίναμε. Καμιά
φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά
βγαίναμε στο δρόμο και εκεί
συναντιόμασταν για να παίξουμε
κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα... μέχρι εκεί
έφτανε η τεχνολογία.
-
Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας
και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια
μόνοι μας από ξύλα. Χάσαμε
χιλιάδες μπάλες ποδοσφαίρου.
Πίναμε νερό κατευθείαν από τη
βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και
κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους
πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε
σαύρες και πουλιά με αεροβόλα
στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν
ανήλικοι και δεν υπήρχαν
ενήλικοι για να μας επιβλέπουν.
-
Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή
περπατώντας μέχρι τα σπίτια των
φίλων και τους φωνάζαμε από την
πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να
ζητήσουμε άδεια από τους γονείς
μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο
σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν
υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;
-
Στα σχολικά παιχνίδια
συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν
έπαιρναν μέρος έπρεπε να
συμβιβαστούν με την απογοήτευση.
Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί
μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να
μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν
υπήρχαν ειδικά τεστ για να
περάσουν όλοι.. Τι φρίκη!
-
Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα
καλοκαίρια και περνούσαμε
ατέλειωτες ώρες στην παραλία
χωρίς αντηλιακή κρέμα με δείκτη
προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα
ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ..
Φτιάχναμε όμως φανταστικά
κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με
ένα αγκίστρι και μια πετονιά.
Ρίχναμε τα κορίτσια
κυνηγώντας τα για να τους
βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας
κουβέντα σε κάποιο chat room και
γράφοντας ; ) : D : P
-
Είχαμε ελευθερία, αποτυχία,
επιτυχία και υπευθυνότητα και
μέσα από όλα αυτά μάθαμε και
ωριμάσαμε.
-
Αν εσύ είσαι από τους
«παλιούς»... συγχαρητήρια! Είχες
την τύχη να μεγαλώσεις σαν
παιδί...


Τον/Την ευχαριστούμε για το ταξίδι...

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

«Ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας»

Ζούμε στον αστερισμό της απαισιοδοξίας. Χαρακτηριστική η δήλωση του Χρήστου Βαφειά στο τελευταίο τεύχος της Οικονομικής Επιθεώρησης «Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αλλά όχι φέτος». Θυμίζω ότι Βαφειάς εστί εντυπωσιακά επιτυχημένος επιχειρηματίας. Ένας νέος Ωνάσης λένε μερικοί.
Αντιθέτως, στο γράμμα της εκδότριας Αλεξάνδρας Βοβολίνη διαβάζουμε: «Αντί να διοχετεύουμε την ενέργειά μας σε αυτολύπηση και αυτοκαταστροφή, να επιστρατεύσουμε τις παραδοσιακές μας δυνάμεις, να εφεύρουμε έξυπνες δουλειές για επινοητικούς ανθρώπους αφού είμαστε λαός που επαίρεται για τις ικανότητές του για το δαιμόνιό του.! Βέβαια υπάρχει η προϋπόθεση για να ξεφύγουμε από τα δυσάρεστα. Μας προτρέπει να ξαναεπιστρατεύσουμε τις φιλοδοξίες μας, την τόλμη και το ρίσκο. Ευκαιρίες υπάρχουν πάντα για όσους έχουν ανοιχτές τις κεραίες τους. Πρόχειρα παραδείγματα οι παραδοσιακοί τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού, οπού υπάρχει τεράστιο πεδίο δράσης».
Ας προσθέσω στις διαπιστώσεις της κας. Βοβολίνης, το ξύπνημα έστω και αργό των Ελλήνων και Ελληνίδων, συνοδευόμενο από πρωτοβουλίες που δείχνουν ότι αρχίζουμε να βρίσκουμε τον εαυτό μας. Δύο παραδείγματα μικρά αλλά σημαντικά. Η πρωτοβουλία του ραδιοσταθμού ΣΚΑΙ για το «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, η Ελλάδα Μπορεί» και η πρωτοβουλία νέων εργαζομένων στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης που προσφέρουν στην Διοίκηση να στερηθούν της θερινής αποζημίωσης που δικαιούνται και αντί αυτού να πάρουνε άδεια άνευ αποδοχών.
Έχουμε πολλές τέτοιες μικρές και μεγάλες αποδείξεις της ανάληψης πρωτοπορίας από αισθήματα κοινωνικής ευθύνης και δημιουργικότητας. Δείγματα παρακμής όπως η συνέχιση της αδικίας και της πελατειακής σχέσης, δεν έχουν ακόμα παραμερισθεί. Έχουμε όμως ενδείξεις ότι ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας. Έχουμε δείγματα δημιουργικότητας και φιλότιμου.

Β.Τ. 9/6/2010

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο της Αλεξάνδρας Βοβολίνη.

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ: "5 ΣΕΝΤ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ."

3/6/2010

Στο τεύχος 76 της τριμηνιαίας έκδοσης Ευρωπαϊκή Έκφραση , προτείνεται από την Γερμανίδα Λεονόρα Ζέελινγκ πρωτότυπη λύση για την διάσωση της Ελλάδας από την οικονομική κρίση. Προτείνει την επιβολή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ενός συμβολικού πολιτιστικού φόρου για κάθε ελληνική λέξη που έχει ενσωματωθεί στις Ευρωπαϊκές γλώσσες.

Θεωρεί απαραίτητο να σωθεί η Ελλάδα την οποία θεωρεί πολύτιμη ως κοιτίδα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Για τον λόγο αυτό, η κ. Ζέελινγκ έκανε τη σύγκριση των αποδοχών ενός Έλληνα δημόσιου υπαλλήλου, μαζί με τις περικοπές του 10%, με το υψηλότερο επίδομα που – υπό ορισμένες προϋποθέσεις – παίρνει ο Γερμανός άνεργος, πρότεινε τη μείωση των ελληνικών αγορών γερμανικών όπλων κατά 50% και άλλα πολλά. Σύμφωνα μάλιστα με τη Ντόιτσε Βέλε η Λεονόρα Ζέελινγκ, τα έκανε όλα αυτά διότι απλά «είναι μια μορφωμένη Γερμανίδα που της πάτησαν τον κάλο, επειδή της προσέβαλαν την Ελλάδα».