Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

«Ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας»

Ζούμε στον αστερισμό της απαισιοδοξίας. Χαρακτηριστική η δήλωση του Χρήστου Βαφειά στο τελευταίο τεύχος της Οικονομικής Επιθεώρησης «Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αλλά όχι φέτος». Θυμίζω ότι Βαφειάς εστί εντυπωσιακά επιτυχημένος επιχειρηματίας. Ένας νέος Ωνάσης λένε μερικοί.
Αντιθέτως, στο γράμμα της εκδότριας Αλεξάνδρας Βοβολίνη διαβάζουμε: «Αντί να διοχετεύουμε την ενέργειά μας σε αυτολύπηση και αυτοκαταστροφή, να επιστρατεύσουμε τις παραδοσιακές μας δυνάμεις, να εφεύρουμε έξυπνες δουλειές για επινοητικούς ανθρώπους αφού είμαστε λαός που επαίρεται για τις ικανότητές του για το δαιμόνιό του.! Βέβαια υπάρχει η προϋπόθεση για να ξεφύγουμε από τα δυσάρεστα. Μας προτρέπει να ξαναεπιστρατεύσουμε τις φιλοδοξίες μας, την τόλμη και το ρίσκο. Ευκαιρίες υπάρχουν πάντα για όσους έχουν ανοιχτές τις κεραίες τους. Πρόχειρα παραδείγματα οι παραδοσιακοί τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού, οπού υπάρχει τεράστιο πεδίο δράσης».
Ας προσθέσω στις διαπιστώσεις της κας. Βοβολίνης, το ξύπνημα έστω και αργό των Ελλήνων και Ελληνίδων, συνοδευόμενο από πρωτοβουλίες που δείχνουν ότι αρχίζουμε να βρίσκουμε τον εαυτό μας. Δύο παραδείγματα μικρά αλλά σημαντικά. Η πρωτοβουλία του ραδιοσταθμού ΣΚΑΙ για το «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, η Ελλάδα Μπορεί» και η πρωτοβουλία νέων εργαζομένων στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης που προσφέρουν στην Διοίκηση να στερηθούν της θερινής αποζημίωσης που δικαιούνται και αντί αυτού να πάρουνε άδεια άνευ αποδοχών.
Έχουμε πολλές τέτοιες μικρές και μεγάλες αποδείξεις της ανάληψης πρωτοπορίας από αισθήματα κοινωνικής ευθύνης και δημιουργικότητας. Δείγματα παρακμής όπως η συνέχιση της αδικίας και της πελατειακής σχέσης, δεν έχουν ακόμα παραμερισθεί. Έχουμε όμως ενδείξεις ότι ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας. Έχουμε δείγματα δημιουργικότητας και φιλότιμου.

Β.Τ. 9/6/2010

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο της Αλεξάνδρας Βοβολίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου