Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ




Τελικά, εμείς οι πολίτες μυαλό δεν βάζουμε! Όλο μας ξεγελούν οι πολιτικοί και εμείς το χαβά μας, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα κρατήσουν το λόγο τους! Για πόσο, όμως, ακόμη;

Επί χρόνια ακούμε τους υποψηφίους πρωθυπουργούς να υπόσχονται – ανάμεσα στα τόσα άλλα – ολιγομελή κυβερνητικά σχήματα. Για άλλη μία φορά η υπόσχεσις αυτή αθετείται! Και τώρα, λόγω της οικονομικής και όχι μόνον κρίσεως, έχει ιδιαίτερη σημασία. Η αύξησις των μελών της κυβερνήσεως, πέραν της όποιας λειτουργικής αδυναμίας εξ αιτίας του μεγέθους, συνεπάγεται και αυξημένο κόστος, πράγμα που δεν μπορεί να αγνοηθή.

Την στιγμή, λοιπόν, που γίνεται προσπάθεια περιστολής των δαπανών και πλήττονται, με τόση σκληρότητα, οι εύκολοι στόχοι και γενικώς οι νομοταγείς πολίτες, με ευκολία αποφασίζεται η αύξησις του κόστους λειτουργίας της κυβερνήσεως. Παράλληλα, ουδόλως διασφαλίζεται η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα προς το κοινό όφελος, αντίθετα, οι συνεχείς αλλαγές της δομής της κυβερνήσεως – και αν ακόμη έχουν λογική – δημιουργούν προβλήματα και συνεπάγονται απώλεια πολύτιμου χρόνου.

Τα παραδείγματα της κατάφορης αδιαφορίας προς τον πολίτη είναι, δυστυχώς, ανεξάντλητα και είναι και προκλητικά. Όλο αναμένουμε, ως έντιμοι και νομοταγείς πολίτες, ότι θα τύχουμε ορθής αντιμετωπίσεως από το κράτος και θα απολαύσουμε τις στοιχειώδεις υπηρεσίες του, η παροχή των οποίων είναι υποχρέωσις του κράτους προς τους φορολογούμενους πολίτες του. Όλο διαψευδόμεθα.

Πρέπει να αντιληφθούν οι εκάστοτε κυβερνώντες – ιδιαίτερα στις δύσκολες σημερινές περιστάσεις – ότι όλοι, τελικά, είναι υπόλογοι των πραξεών τους και ότι, κάποια ώρα, θα απαιτήση η Κοινωνία των Πολιτών να λογοδοτήσουν ουσιαστικά. Η υπομονή, η αντοχή και η ανοχή έχουν τα όριά τους. Πρέπει να κατανοήσουν οι διοικούντες, ότι τα παλαιά τεχνάσματα καλύψεως της αναποτελεσματικότητας, της ανικανότητας και των διεφθαρμένων πρακτικών τους, δεν περνούν πιά.

Β. Θεοδοσίου
08/09/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου