Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

΄Εννοιες και Αρχές για τη νέα πορεία


«Συνειδητοί Πολίτες»

Μαργαρίτα Δρίτσα

Για πολλά χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία διετία, η χώρα μας έχει διασυρθεί διεθνώς από αυτούς οι οποίοι επαγγέλλονταν τη διασφάλιση της, την ευημερία των πολιτών της, τη δικαιοσύνη για όλους, την εύρυθμη και χρηστή λειτουργία του κράτους. Η άφρων πολιτική τους, η ανευθυνότητα, η ανοχή, και η υπόθαλψη καταχρηστικών πρακτικών συνέχισαν να απαξιώνουν θεσμούς απογυμνώνοντας τους πολίτες από κάθε προσδοκία βελτίωσης της ζωής. Κατήργησαν κάθε διάθεση γόνιμου δημόσιου διαλόγου και δημιουργικής συμβολής μέσω της εργασίας των πολιτών. Η οργή είναι μεγάλη, έκδηλη και δικαιολογημένη. Θα αποβεί μοιραία και καταστροφική αν δεν μετουσιωθεί αμέσως σε θετική δύναμη και ορμή για νέο ξεκίνημα και ελπίδα.

To πρόβλημα σήμερα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό. Είναι παγκόσμιο. Αμεση και ευρεία κινητοποίηση των πολιτών, έχει ήδη ξεκινήσει σε διεθνές επίπεδο, καθώς επείγει η θεσμική μεταρρύθμιση παγκοσμίως. Για μας τώρα χρειάζεται η ισχυρή και ρεαλιστική παρουσία μας ως συνειδητών/ενεργών πολιτών παντού. Είναι απαραίτητη η επαφή και η επικοινωνία με ανάλογες διεθνείς κινήσεις για να γίνουμε συμμέτοχοι στη διεθνή αλληλεγγύη και στο διάλογο.

Το πρόβλημα όμως στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι προϋπάρχει της παγκόσμιας Κρίσης διότι ουσιαστικά συνδέεται με τη δομή του βαθέως ελληνικού κράτους. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να επαναδραστηροποιηθεί κάθε συνειδητός πολίτης. Να μετάσχει ενεργά στην προσπάθεια ανάληψης συντονισμένης δράσης για να υπερβούμε το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουμε και στη χώρα μας. Η ιστορία προσφέρει παραδείγματα εγκαρτέρησης, αποφασιστικότητας και κινητοποίησης των Ελλήνων σε τραγικές στιγμές κρίσεων. Ετσι, ξεπεράστηκαν αγκυλώσεις δεκαετιών, πολωτικά διλήμματα και εξαρτήσεις. Σήμερα επιβάλλεται να εργαστούμε για να εγκαταστήσουμε νέες δομές και να αποκαταστήσουμε την ευνομία στην κοινωνία που μοιάζει να διαλύεται.

Η Ελλάδα υπήρξε αναπόσπαστος εταίρος της Ευρώπης διαχρονικά και από τη δεκαετία του 1960 οργανικό ιδρυτικό και ισότιμο μέλος των νέων ευρωπαϊκών θεσμών που δημιουργήθηκαν. Σήμερα, όμως, αντιμετωπίζει πρωτοφανή εχθρότητα καθώς και την απειλή εξοστρακισμού από το φυσικό της χώρο. Είναι απαραίτητο λοιπόν να επιβεβαιωθεί η αποφασιστικότητα μας και να τονιστεί η Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.

Τα πολωτικά διλήμματα περί απώλειας εθνικής κυριαρχίας ασφαλώς είναι πλασματικά και απειλούν να οδηγήσουν σε αναβίωση ανεδαφικών και επικίνδυνων εθνικιστικών εξάρσεων που διευκολύνουν πολιτικούς καιροσκόπους και οικονομικούς κερδοσκόπους. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη: Ολόκληρος ο Νότος της Ευρώπης αντιμετωπίζει παρόμοια διλήματα και μάχεται να τα υπερβεί. ΄Ολοι πλέον έχουμε αντιληφθεί πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις και αναζητούμε ουσιαστικές λύσεις.

Οφείλουμε ως συνειδητοί πολίτες της Ελλάδας

- να οδηγήσουμε τη χώρα στην υπέρβαση των εσωτερικών αγκυλώσεων της αδράνειας και των καταχρηστικών πρακτικών.

- Να προτείνουμε θεμελιώδεις αλλαγές και δράσεις, παραμένοντας οργανικό, συντεταγμένο και ισότιμο μέλος της Ευρώπης για να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας και το σεβασμό των εταίρων.

Απαιτούμε ως Πολίτες:

- Αξιοπρεπή μεταχείριση από το κράτος, εξυγίανση του πολιτειακού και πολιτικού συστήματος.

- Αποκάλυψη και κατάλυση των μηχανισμών διαφθοράς και διαπλοκής που εμποδίζουν την ανάδυση νέων υγειών δυνάμεων.

- Επανασχεδιασμό της κεντρικής κρατικής διοίκησης με εισαγωγή σύγχρονων συστημάτων και νέου ήθους που θα εξυγιάνουν τις γραφειοκρατικές υπερβολές, αποβάλλοντας όλες τις περιττές, χρονοβόρες και δαιδαλώδεις διαδικασίες.

- Κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των μη παραγωγικών και παρωχημένων οργανισμών που κατασπαταλούν πόρους και πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό.

- Την πλήρη, ουσιαστική και έγκυρη ενημέρωση μας για τη διαμορφούμενη εθνική στρατηγική.

- Τη συναίνεση όλων και την προσπάθεια του καθενός μας χωριστά, για να διαφυλάξουμε το εθνικό κοινό συλλογικό συμφέρον.

- Την ανατροπή της δεινής πραγματικότητας ως απάντηση στη διαπίστωση ότι πολιτεία και κοινωνία νοσούν και δηλητηριάζουν την καθημερινότητα.

- Τη δημιουργία προοπτικών εθνικής ‘ανάπτυξης’ σε όλους τους τομείς και από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις.

Ας αγωνιστούμε ως συνειδητοί πολίτες για να ανατρέψουμε τις κακές πρακτικές, θεσμοθετώντας νέες ορθολογικές και δημοκρατικές λειτουργίες του πολιτικού συστήματος, εξυγίανση πρωτίστως της δημόσιας μηχανής και της δικαστικής εξουσίας, απάλειψη των μηχανισμών που επιβάλλουν την αναξιοκρατία και εκτρέφουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Ζητούμε να ξεκινήσει αμέσως ΙΣΟΤΙΜΟΣ επιμερισμός των ζημιών και θυσιών που υφίστανται οι πολίτες με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως, πολιτικών, συντεχνιών και παρασιτικών οικονομικών κατηγοριών στα οικονομικά βάρη και τις ευθύνες.

- Να υπάρξει κάθαρση σε όλα τα επίπεδα ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία.

- Απαιτούμε νέο δίκαιο φορολογικό σύστημα που συγχρόνως θα ενισχύει πρωτοβουλίες για αύξηση του εθνικού μας πλούτου.

- Επαναπροσδιορισμό των εννοιών της ισονομίας, και της ισότητας ευθυνών και ευκαιριών. Της έννοιας της κοινωνικής αλληλεγγύης στο σημερινό περιβάλλον και στη συγκυρία της παγκόσμιας κρίσης.

- Επανάκτηση από την παιδεία και τον πολιτισμό του θεμελιακού τους ηθικού ρόλου στη συγκρότηση τόσο της ταυτότητας της χώρας ως ισότιμου ευρωπαίου εταίρου, όσο και στη διάπλαση ενσυνείδητων πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου