Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ευκαιρία για μεγάλες «αρπαχτές» εφοριακών η περαίωση .


Η περαίωση απέδωσε μεν, στο δημόσιο ταμείο έσοδα πάνω από αυτά που το οικονομικό επιτελείο προσδοκούσε, έδωσε όμως συγχωροχάρτι σε μεγαλοφοροφύγάδες, αλλά ταυτόχρονα και την ευκαιρία σε εφοριακούς του συστήματος να κάνουν μεγάλες αρπαχτές.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς στις 4/1 στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα ΜEGA», στην περαίωση προσήλθαν πάνω από 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, βεβαιώθηκαν ποσά 2 δις € και το δημόσιο εισέπραξε μέσα στο 2010 ένα (1) δις €, ενώ 800 εκ. υπολογίζεται να εισπράξει από τις δόσεις το 2011 και ένα μικρότερο ποσό το 2012.
Αλλά και εδώ πλήρωσαν οι μικροί που από το 1978 που έγινε η πρώτη περαίωση, έσπευδαν να μπαίνουν στις περαιώσεις για να αποφεύγουν το πλιάτσικο των λαμογιών του ελεγκτικού μηχανισμού.

Πάντα στις περαιώσεις έμπαιναν οι πλέον ειλικρινείς που αν και δεν είχαν τίποτε να κρύψουν ήθελαν να αποφύγουν τους εκβιασμούς των ελεγκτών, με το γνωστό «ή τα δίνεις ή σε ελέγχουμε και κάτι θα σου βρούμε και τότε θα πληρώσεις περισσότερα». Αντίθετα οι μεγαλοφοροφυγάδες έχουν τις άκρες τους στα υψηλά ελεγκτικά κλιμάκια και όταν ακόμη ελέγχονται οι έλεγχοι τους βγάζουν με το αζημίωτο βέβαια καθαρούς και δεν είχαν λόγο να μπαίνουν στις ετήσιες περαιώσεις.
Αυτές τις άκρες χρησιμοποίησαν και τώρα οι μεγαλοοφειλέτες και έδωσαν στο κράτος ακόμη και 10 φορές λιγότερα, από όσα έγραφε το εκκαθαριστικό και αυτό θα φανεί , αν γίνει επανέλεγχος.
Ευτυχώς όμως που παντού, ακόμη στις ΔΟΥ, υπάρχουν - έστω και λίγοι, αλλά υπάρχουν - έντιμοι υπάλληλοι οι οποίοι αποκάλυψαν στο kentri.gr το σύστημα που έδωσε την ευκαιρία σε ελεγκτές και προϊσταμένους κυρίως σε μεγάλες ΔΟΥ να κάνουν μεγάλες αρπαχτές.

Όταν εστάλησαν από το ΚΕΠΥΟ τα εκκαθαριστικά σημειώματα της περαίωσης, οι μικροί πήγαν στις τράπεζες και πλήρωσαν. Κάποιοι που είχαν ενστάσεις για τα ποσά και τις περαιούμενες χρήσεις πήγαιναν στις ΔΟΥ για διόρθωση τυχών λαθών.
Σε περιπτώσεις που πραγματικά υπήρχαν λάθη, οι ΔΟΥ εκδίδουν νέο εκκαθαριστικό.
Αυτό γίνεται με την παρέμβαση του ελεγκτή στο ηλεκτρονικό σύστημα, ο οποίος διορθώνει το λάθος και εκδίδει νέο εκκαθαριστικό με τον συνυπολογισμό και τυχών προστίμων.
Επιχειρηματίες που έχουν ειδική σχέση, άμεσα ή μέσω τρίτου, με Ελεγκτή ή τον Έφορο στη ΔΟΥ στην οποία ανήκει, μπορεί να μην πληρώνει – και αυτό συμβαίνει- ούτε τους προσδιορισμένους φόρους ούτε τα ποσά των προστίμων, αλλά ούτε και τις πραγματικές οφειλές στο Δημόσιο.

Ο Έφορος σε συνεργασία με τον Ελεγκτή, εννοείται βέβαια με το αζημίωτο, εκδίδει εκκαθαριστικό ακόμη και 10 φορές κάτω από τους φόρους και τα πρόστιμα που πρέπει να εισπράξει το δημόσιο.
Το κόλπο βέβαια συνεχίζεται και με επιχειρήσεις στις οποίες δεν εστάλη
από το ΚΕΠΥΟ εκκαθαριστικό περαίωσης. Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση προσέρχεται αυτοβούλως στη ΔΟΥ ή καλείται αυτεπαγγέλτως. Εκεί με τους δικούς τους ελεγκτές και εφόρους και πάντα με το αζημίωτο γίνονται συμβιβασμοί σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταγγελίες για αρπαχτές κυρίως σε μεγάλες ΔΟΥ, έχουν φθάσει και στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, παράγοντες του υπουργείου φέρονται να αντέδρασαν σ΄ αυτές τις καταγγελίες ως εξής: «εμείς πιάσαμε τους στόχους, άσε να πάρουν και αυτοί».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου