Τρίτη 25 Μαΐου 2010


Εντυπωσιακές επιδόσεις σημειώσαμε σε θέματα επενδύσεων σύμφωνα με δημοσιεύματα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Καθυστερήσεις της τάξεως δυόμιση ετών μέχρι και οχτώ χρόνια με θύματα περιζήτητες επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, όπως παραγωγή εξοπλισμού για εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Υπεύθυνοι για την εντυπωσιακή αυτή επίδοση είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, Συνδικαλιστικές οργανώσεις, αρχαιολογική υπηρεσία μέχρι και καλόγριες και αλογάκια της Σκύρου…
Η υπέρβαση της οικονομικής κρίσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία αντιμετώπισης αυτού του ύπουλου εχθρού που με μια λέξη το περιγράφουμε ως «γραφειοκρατία», αλλά έχει τις ιδιομορφίες του κάθε φορέα που το προκαλεί.

25/5/2010 Β.Τ.

1 σχόλιο:

  1. To κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης βασίζεται εκτός από την δανειοδότηση στην επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Η ανάπτυξη προϋποθέτει βέβαια την προσέλκυση επενδύσεων. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι θα δημιουργηθεί ευνοϊκό κλίμα, ώστε η χώρα να προσελκύσει τους επενδυτές, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τις λειτουργικές συνθήκες μέσα στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι όποιες επενδύσεις.

    Κάτω από τις σημερινές ιδεολογικές αγκυλώσεις, που κρατούν την ελληνική κοινωνία δέσμια, οποιαδήποτε ανάπτυξη που θα βασίζεται στην παραγωγική επέκταση φαίνεται απίθανη. Η ελληνική κοινωνία κυριαρχείται από αντιλήψεις ανάλογες με αυτές που κρατούσαν καθηλωμένες τις οικονομίες των χωρών του πάλαι ποτέ υπαρκτού σοσιαλισμού. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ένα προσφιλές θέμα για εκθέσεις στα δημοτικά μας σχολεία είναι το πόσο κακή είναι η βιομηχανία γιατί ρυπαίνει το περιβάλλον.

    Αλλά και αν ακόμη υπερβούμε αυτές τις ιδεολογικές αγκυλώσεις, το ίδιο το σύστημα και οι μηχανισμοί του απαγορεύουν κάθε ελπίδα για προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων. Αν περιοριστούμε στα φαινόμενα και τα εμπόδια που δημιουργεί αυτό που λέμε γραφειοκρατία, θα διαπιστώσουμε ότι συνδέονται δομικά με το πολιτικό σύστημα και ότι είναι αποτελέσματα κατάρρευσης και κατάργησης της ιεραρχίας, αναξιοκρατίας, έλλειψης και αδυναμίας σχεδιασμού, αλλά και αποτελέσματα διαφθοράς, αφού η ύπαρξη της γραφειοκρατίας εξυπηρετεί αυτούς που επιδιώκουν τον χρηματισμό.

    Η αντιμετώπιση, λοιπόν, της γραφειοκρατίας σημαίνει ριζική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, πράγμα που προϋποθέτει βούληση για ριζικές μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς, τέτοιες προθέσεις δεν φαίνεται να υπάρχουν σε κανένα από τα πολιτικά σχήματα που διεκδικούν την ψήφο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή